От БАН: Българската ваксина срещу COVID-19 влиза скоро в изпитателния си срок

Надпреварата за работеща ваксина срещу COVID-19 продължава, като дори от българска страна бележим напредък. Българската ваксина ще навлезе в изпитателния си срок след Нова година, според доц. Пенка Петрова от БАН.

„Нашата протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове“, каза доц. Петрова пред БНТ.

Тя потвърди още, че тестовете върху ваксините на Astra Zeneka и тази на руската фармация носят положителни резултати.

У нас днес отчетохме рекорд от 436 новозаразени за денонощие, което, според учения, се дължи най-вече на разхлабените мерки и завръщането на учениците в училище. Но добрата новина е, че вирусът става все по-малко смъртоносен, което се дължи на забавените мутации, с което той се адаптира така, че просто да бъде по-заразен.

Има изследвания, доказващи, че хранителният режим дава своето отражение върху способността на организма да се бори с вируса. Липсата на достатъчно селен е рисков фактор, което до известна степен обяснява и резистентността на българите, които често консумират храни, като пшеница, овес и ръж, които са богати именно на този елемент.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)