Банките повишават своите такси

За последната година БНБ отчита, увеличение на основните такси в банките по разплащателни сметки.

Средата такса за откриване на разплащателна сметка през 2020 година е била под 2 лв., а през тази вече е 2,55 лв, предава bTV.

Ако сметката е с дебитна карта таксата нараства с 10 стотинки – от 1,42 на 1.52 лв.

Увеличават се и средните такси при теглене от сметките. При теглене на гише на суми до 1000 лв. таксата скача от 2,26 на 2,81 лв.

Ако се ползва банкомат на обслужващата банка от 19 на 25 стотинки за всяко теглене, а при ползване на банкомат на друга банка таксата достига средно до 1,15 лв.

Какви са коментарите от Асоциацията на банките за по-високите такси:

„Всяка банка определя таксите си самостоятелно, в съответствие с нормативните изисквания и търговската си политика“.

Според финансовите анализатори промените в таксите могат да бъдат обяснени с последиците от COVID пандемията. Тя донесе спад в приходите на банките.

С над 40% е намаляла печалбата на банковата система като цяло за 2020-та година – нормално е банките да търсят решение на този въпрос и да компенсират тези намалени приходи и печалби.

Според икономисти пък мораториумът върху вноските по кредити в условията на пандемия също е дал отражение върху таксите.

Анализаторите посочват още, че банките се опитват и да стимулират клиентите си да ползват повече онлайн банкиране – при някои операции таксите онлайн са значително по-ниски.

Прогнозите са: банковите такси плавно ще продължават да растат.


image0 (9K)