Банкет с алкохол прелял чашата за хората на Местан в Кърджали

Сред напусналите ДОСТ е и Шабанали Ахмед, който преди години размрази отношенията на Анкара с ДПС

“Създаваха се и се поддържаха вътрешнопартийни интриги от най-високо място в партията, като целта беше очерняне на неудобните за лидера

Нещата стигнаха дотам, че нямаше спокойна среда в ДОСТ.” Това са част от мотивите да напусне партията на бившия общински лидер в Кърджали Рашит Рашит.

Веднага след Коледа стана ясно, че 30 близки на Местан напускат партията му. Освен Рашит сред напусналите са и хора като Хюсеин Хафъзов, станал известен с фразата си в Народното събрание за “ваканцуването”, и Шабанали Ахмед, който бе топлата връзка с Анкара.

“ДОСТ абдикира от поетите при учредяването обещания, не развива политическа дейност в полза на хората”, смята Рашит. Обвинява ръководството и в неспазване на устава. Решенията се вземали без мнозинство.

“Чашата преля с организирания банкет на 25 декември – нощта преди посещението на гроба на убитата по време на протестите през 1984 г. в Могиляне 17-месечна Тюркян.

Недопустимо е преди такова събитие мюсюлмани да употребяват алкохол”, каза Рашит. Останал изумен, че се прави купон, като с парите е можело да се покрият част от задължения на ДОСТ към хората, работили за партията на предишните избори.

Рашит е убеден, енергията, насъбрана преди 2 г., ще бъде насочена към други центрове. Масата хора гласували за ДОСТ не заради Местан, напротив – щяха да са повече без него, обяснява той.

40-годишният Шабанали Ахмед, който стопли отношенията между Турция и ДПС, докато начело на движението бе Местан, а след това бе сред първите отцепили се от ДПС депутати, също е напуснал ДОСТ. Ахмед е завършил университет в Йордания и теология в турския град Коня. Бе зам. районен мюфтия в Хасково и районен на Кърджали, а впоследствие оглави и Висшия мюсюлмански съвет. Духовникът присъства на първата среща на Местан с турския президент Реджеп Ердоган в Турция. Шабанали беше един от първите депутати-отцепници от ДПС, застанали до Местан при основаването на ДОСТ. В първите месеци от съществуването на партията беше смятан за дясна ръка на лидера и беше негов заместник.

Общи възгледи с гюленистите пък подозират запознати с разрива между Хюсеин Хафъзов и Лютви Местан. Самият Хафъзов не бе открит по телефона за коментар. Твърди се обаче, че заради близост до гюленистите

Анкара е свалила доверието си от него 42-годишният Хюсеин Хафъзов е жител на айтоското село Тополица. Завършва средното си образование в ислямското духовно училище в Шумен, откъдето се предполага, че се и запалил по възгледите на Фетуллах Гюлен.

След като завършва българска филология и журналистика в Бургаския свободен университет, работи като секретар на Районното мюфтийство в Айтос, откъдето прави кариера в Главното мюфтийство първо като началник-отдел “Образование”, а после и като секретар. Въпреки бургаския си корен на последните парламентарни избори събра неочаквано малко гласове в областта.

Преди 4 г. Хафъзов загуби брат си, който катастрофира на връщане от Хасково към родната Тополица.

http://www.bnews.bg


image0 (9K)