Банев смятал да създаде евразийска народна партия от ареста и искал убежище от Русия

Прокуратурата: Банев е подготвял хибридна война срещу България с помощта на руснаци. Бизнесменът смятал да създаде евразийска народна партия от ареста

Задържаният в ареста бизнесмен Николай Банев се е свързал от килията с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България и медийни атака срещу прокуратурата. Това разказа днес заместник-главният прокурор Иван Гешев пред бТВ.

Той обясни, че Банев е имал телефон в ареста, какъвто не му се е полагал. Апаратът бил открит в кутия от сок при претърсването.
Иван Гешев разказа, че Банев е водил разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Бизнесменът смятал да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си, каза прокурорът.

Руски лобисти били обещали на Банев руска адвокатска защита пред европейските съдилища, както и медийна кампания в Русия в негова защита, каза Гешев.
Прокурорът определи разговорите на Банев като „предателство срещу собствената държава“.
Той отново каза, че прокуратурата имала данни, че семейство Баневи имат 1 млрд. лева по сметки в Швейцария. Прокуратурата е сигнализирана от швейцарските властиза това.
Прокурор Гешев обясни, че и по делото срещу един от адвокатите на бившия
банкер Цветан Василев – Лазар Карадалиев, има данни за пране на пари с посредничеството на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС.


image0 (9K)