В Бангладеш изгориха тийнейджърка жива – оплакала се от посегателства от учителя си

Препубликация от gospodari.com

Убийството на 19 годишната Нусрат Джахан Рафи, която е била залята с керосин и запалена в училището си във Фени на 6 април, е вследствие от обвиненията в сексуално посегателство, които тя е направила срещу главния учител две седмици преди това. Нусрат е получила 80% изгаряния по тялото си и е починала 10 дни по-късно от раните си.

Случаят, за който се разшумя в Бангладеш, се разследва от комисия от двама души, водена от местен съдия, който е потвърдил неглижирането на сериозността на нейните първоначални оплаквания.

Според разследващите, Нусрат, която живеела в малък град на 100 мили югоизточно от столицата Дака, се е оплакала на семейството си, че е опипвана от главния учител в ислямското училище, в което учи.

За разлика от много други момичета, които не смеят да се оплачат, Нусри решава да сподели случката с полицията още същия ден. Полицейски служител записва показанията ѝ на смартфона си.

Когато емоционалните ѝ показания изтичат от полицията към местна медия и учителят е арестуван, Нусрат започва да получава заплахи за саморазправа от местната общност, след като тя продължава да посещава училището.

На 6 април, Нусрат отива в училището си, за да се яви на изпити. С измама е заведена на покрива на сградата, където е обградена от няколко души, облечени в бурки. Те я притискат да оттегли делото срещу учителя. Когато отказва, я запалват.

Според началника на разследващата служба убийците са искали да изглежда като самоубийство. Планът им се проваля, след като Нусрат оцелява.

В линейката, страхувайки се, че може да не оцелее, тя записва изявлението си на мобилния телефон на брат си, като идентифицира някои от нападателите си като студенти в медресето.

На 10 април Нусрат умира. Хиляди хора идват на погребението й.

Полицията съобщи в петък, че един от 17-те души, арестувани във връзка с нейната смърт, е обвинил директора на училището, че е наредил атаката. Учителят „им казал да окажат натиск върху Рафи да оттегли делото или да я убият, ако тя откаже“, заяви пред АФП старшият полицай Мохамед Икбал, който ръководи разследването.

Смелостта на Нусрат Джахан Рафи да говори срещу сексуалното насилие и смъртта ѝ развълнува цял Бангладеш и насочи вниманието на обществеността към уязвимостта на жертвите на сексуален тормоз в тази консервативна южноазиатска страна. Много момичета и млади жени в Бангладеш предпочитат да пазят в тайна подобни случаи от страх и срам пред обществото.


image0 (9K)