Балкан дръпна на Берое с една победа в полуфиналната серия

Балкан Ботевград поведе на Берое с 1-0 в полуфиналната среща на Националната баскетболна лига след убедителна победа в Стара Загора с 88:70. Основна причина за загубата на Берое бяха стрелбата от далечно разстояние, откъдето гостите вкараха цели 5 тройки повече и борбата под коша, в която беройци отстъпиха с 13 борби.

Трибуните на Спортна зала Стара Загора бяха препълнени от беройци привърженици, както и от малка, но гласовита агитка от Ботевград.

Любо Минчев и неговият щаб започнаха с очаквана стартова петижа в състав Конър Франкамп, Тре Когинс, Николай Стоянов, Александър Янев и Терънс Дженингс. Добрата новина в кадрови аспект бе завръщането в игра на Джеймс Уайт, който обаче престоя на игрището само малко повече от 5 минути. Останалите, които се появиха на терена, бяха капитанът Тихомир Желев, Пол Милър, Станислав Ваклинов и в самия край на срещата Евгени Василев.

Резултатът бе открит с 2 точки на Сашо Янев. Играта в тези първи минути вървеше равностойно, като след 5 минути и половина игра таблото показваше равенство 12:12. С точни попадения на Тихомир Желев от наказателната линия и зоната за 3 точки нашите спечелиха първата част с 23:17.

Втората четвърт бе слаба за Берое, въпреки че стартира с тройка на Конър Франкамп, а след 13 минути игра беройци водеха с 31:19. Точно в този момент дойде традиционното за отбора през сезона отпускане, което доведе до обрат. С точни попадение на Брендън Браун, Александър Гаврилович и Микейл Хопкинс гостите изравниха при 31:31. Последваха неточни атаки и на двата отбора преди Когинс да изведе старозагорци напред. От този момент до края на полувремето Балкан бе по-точен в нападение и закономерно спечели полувремето с 42:35.

След почивката се получи още по-оспорвано дерби, а публиката в Стара Загора направи атмосферата впечатляваща. Ботевградчани стартираха със серия от 6:0, за да регистрират най-голямата си преднина в мача от 13 точки. Късметът им обаче попривърши, а беройци вдигнаха процента си на успешна стрелба. С тройки на Милър и Франкамп Берое приближи максимално своя гост. Публиката бе вдигната на крака от двата точни изстрела от фаул на капитана Желев, който изведе заралии с точка преднина минута и 53 секунди преди края на третата част – 55:54. Последва обаче необясним спад, а тройката със сирената на Браун закова таблото на 57:64 10 минути преди края на срещата.

Тимът на Балкан поведе с 12 точки 7 минути преди края след зрелищна забивка през човек на Ламаркъс Рийд. Берое не се отказа до последно да гони победата и се доближи на 6 изоставане пти 66:72. За съжаление на всички беройци обаче до края гостите от Ботевград не допуснаха обрат и спечелиха първата среща в серията с 88:70.

Най-резултатен в мача стана Брендън Браун от Балкан с 28 точки, а дабъл-дабъл добави Александър Гаврилович с 16 точки и 10 борби. За Берое Конър Франкамп отбеляза 17 точки.

Вторият двубой между Берое и Балкан е в сряда от 19 часа в Стара Загора, след което серията се мести в Ботевград.


image0 (9K)