Байдън проведе първи разговор със Зеленски, докато Русия струпва войски по границата с Украйна

Американският президент Джо Байдън проведе първи разговор с украинския си колега Володимир Зеленски след встъпването му в длъжност в Белия дом. Техният разговор дойде заедно с новината за струпване на голям брой руски войници по границата с Украйна.

По време на разговора държавният глава на САЩ е уверил Зеленски, че Украйна се ползва с “непоколебимата“ подкрепа на Вашингтон по отношение на независимостта и териториалната си цялост в сблъска с руската агресия. Байдън призова и за продължаването на борбата на Киев с корупцията, която, по неговите думи, застрашава развитието на страната.

Телефонният разговор между двамата лидери дойде дни, след като САЩ обвиниха Русия в опит за сплашване на Украйна със струпването на голям брой войски по границата между двете държави.

В петък Москва съобщи, че ще проведе учения в близост до границата, с цел подготовка срещу атаки с дронове. По данни на руското военно министерство се очаква в бойната подготовка участие да вземат 50 батальона, съставени от общо 15 хил. души.

Действията на Русия дойдоха след поредна ескалация на насилието в източноукраинските региони Донецк и Луганск, където е в сила примирие между Киев и подкрепяните от Кремъл сили на сепаратистите. От Организация за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха, че през последните дни се наблюдават десетки нарушения на договорката за прекратяването на огъня.

В последните месеци Украйна предприе редица действия в опит за намаляването на руското влияние на територията на страната. В началото на февруари от ефир бяха свалени три телевизии, свързани с един от влиятелните политици в страната, който поддържа близки връзки с Владимир Путин.

Преди дни Володимир Зеленски обяви, че Украйна налага санкции на десетки руски държавни служители, фирми и медии. Сред санкционираните са и руски държавни медии или издания, които са контролирани от близки до Кремъл бизнесмени. В “черния списък” попаднаха RT (Russia Today), агенция ТАСС, Gazeta.ru и Lenta.ru.

Русия анексира Крим през март 2014 г. като изпрати армейски части и организира референдум, който повече от 100 държави по света смятат за нелегитимен. Това се случи след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален от протести.

Оттогава Москва подкрепя сепаратистите в източните региони Донецк и Луганск. Конфликтът между тях и украинските въоръжени сили взе повече от 13 000 жертви.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)