Байдън: Никога няма да приемем анексията на Крим от Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че страната му никога няма да приеме анексирането на Кримския полуостров в Украйна от Русия, предадоха световните агенции, позовавайки се на комюнике на Белия дом.

„Съединените щати не приемат и никога няма да приемат т.нар. анексиране на полуострова, ние сме на страната на Украйна срещу агресивните действия на Русия“, заявява президентът демократ Джо Байдън по повод навършването на седем години от анексията.

„Ще продължим да работим, за да държим Русия отговорна за нейните злоупотреби и агресия в Украйна“, изтъква Байдън.

„САЩ остават до Украйна, съюзниците и партньорите й днес, както правят от началото на този конфликт. В деня на тази мрачна годишнина заявяваме отново една проста истина: Крим е Украйна“, допълва президентът в комюникето.

„Ще продължим също така да почитаме смелостта и надеждата на Революцията на достойнството, в която украинският народ се сблъска със снайперстки огън и насилници в екипировка за борба с безредиците на Майдан и поиска ново начало за своята страна“, добавя американският президент.

Въоръженият конфликт между подкрепяните от Русия сили и украинските войски отне живота на над 13 000 души от началото си през 2014 г., когато Русия анексира Крим, а проруски сили в Източна Украйна се разбунтуваха срещу Киев.

Байдън разговаря с руския президент Владимир Путин в края на миналия месец и го притисна по редица въпроси, включително суверенитета на Украйна, както и затварянето в Москва на опозиционера Алексей Навални, за предполагаемата намеса в изборите през 2020 г. в САЩ и масивната хакерска атака срещу правителството на САЩ миналата година, отбелязват агенциите.


image0 (9K)