Байдън: Белите расисти са най-голямата вътрешна заплаха за САЩ

Привържениците на теорията за превъзходството на бялата раса са опасни за обществото, а тяхното движение е най-голямата вътрешна терористична заплаха за САЩ. Това заяви американският президент Джо Байдън във вторник вечерта на публична среща в Милуоки (Уисконсин), съобщават световните медии.

Той обяви привържениците на бялото превъзходство и членовете на радикално-дясната расистка организация „Ку-клукс-клан“ за „най-опасните хора в Америка“. „Това е най-голямата вътрешна терористична заплаха в Америка“, подчерта американският президент.

„Ще се погрижа Министерството на правосъдието (…) да обърне повече внимание на тези хора, така че да се съсредоточим върху това как да се справим с нарастването на движението на привържениците на върховенството на белите“, добави Байдън. Администрацията на Вашингтон, продължи той, ще проучи въздействието на разпространението на това движение върху определени групи от населението, включително силите за сигурност.

„Това е проклятието на нашето съществуване. Тях винаги ги е имало. Те наистина са луди, те са опасни хора“, заключи президентът, говорейки за белите супремасисти.

По-рано Байдън възложи на администрацията си да засили борбата срещу вътрешния екстремизъм, да извърши цялостна оценка на рисковете от вътрешния екстремизъм във връзка с безредиците, станали в Конгреса на САЩ на 6 януари.

В събота Сенатът на Конгреса оправда бившия президент на републиканците Доналд Тръмп като част от втората процедура за импийчмънт, инициирана от депутатите от Демократическата партия. Производството за импийчмънт беше започнато заради изявления на Тръмп на 6 януари. На този ден привържениците на републиканците, събрали се във Вашингтон на митинг, нахлуха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, проведени в страната на 3 ноември миналата година, които бяха спечелени от демократа Байдън .

В резолюцията, одобрена от Камарата на представителите, имаше само едно обвинение – подбуждане към бунт.

Байдън вярва, че финансирането на полицията не трябва да се намалява, а по-скоро да се увеличи, за да се осигурят на обществото надеждни и професионални служители на реда.

„Първото нещо, което искам да кажа, е, че не лишаваме полицията от финансиране“, каза той, отговаряйки на въпрос на един от събеседниците. „Напротив, трябва да инвестираме повече пари в тази работа, така че нашето общество има надеждна полиция“, посочи още Байдън.

Байдън добави, че възнамерява да предприеме други стъпки, за да предотврати повторение на инциденти като смъртта на Джордж Флойд, по-специално да приеме законодателство, което да фиксира правата и отговорностите на полицейските служители и да подобри работата на правоохранителната система. „Никой не трябва да влиза в затвора за употреба на наркотици, тези хора трябва да бъдат пращани на рехабилитация“, смята американският президент.

Байдън също така подчерта необходимостта от справяне със системния расизъм в Съединените щати и набирането на повече афроамериканци и латиноси в полицията.

 


image0 (9K)