БАБХ евтаназира четири здрави кончета

Четири коня от защитена порода бяха умъртвени от Българската агенция за безопасност на храните заради липса на документи и идентификационна маркировка. Животните са конфискувани след проверка на пътя. Те са били транспортирани с превозно средство, което не е било предназначено за транспорт на живи животни.

Проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който Българска агенция по безопасност на храните извършва съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа.

От БАБХ обясняват, че законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Забранено е и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни – и без ветеринарномедицински паспорт.

За такива нарушения е предвидена минимална административна санкция от 300 до 500 лева, за физическо лице при първо нарушение, а при второ сумата е в двоен размер. Освен глобата, Законът предвижда и конфискуване на животните и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтаназират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж.

Животните са собственост на Боян Минков е човекът, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на която садист отряза и четирите крака, съобщава bTV. Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон“. Той се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според разказа на Боян те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където явно е практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните какво се случва с конете. От там ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

„Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, споделя Боян с недоумение.


image0 (9K)