А сега извадете един двоен лист… какво следваше след тази смразяваща реплика?

Тази реплика на учител преди мнооого години, когато бяхме ученици, ни докарваше такъв стрес (въпреки, че тогава точно тази дума не се употребяваше), че главите се изпразваха от съдържание, а ръцете моментално се изпотяваха от напрежение. Тази култова фраза беше знак за мълниеносна проверка на знанията… ако ги имаше. То обикновено се притеснява този, който нещо поназнайва, ама и е наясно, колко много е пропуснал.

[ad id=“225664″]

Празният двоен лист, откъснат от средата на някоя тетрадка, е символ на скорострелна контролна и волтовата дъга е слаба да опише удара върху ранимата детска душа. Но преди да стигне до душата, първо ти се обръщат всички вътрешности и ужасът те обсебва.

Понякога в коридорите се питахме какво е правила учителката в дадения час и се предупреждавахме от съседните класове, но се случваше „мъчителката“ да получи светкавично прозрение само в нашия клас, вероятно за да не проверява писмените работи на целия випуск. Тогава другите злорадстваха, че на тях им се е разминало. Този път.

[ad id=“218001″]

Зададената тема винаги сякаш падаше някъде от небето и в първия момент се чуваше шушукане от всички редици, че никой нищо не знае. По-окумуш отличниците, след кратко съсредоточаване, се залавяха да пишат, а слабите ученици продължаваха да въртят очи, да гризат химикалките и да чакат часът по-бързо да свърши, че да ги оттърве от агонията учителката да ги подканва постоянно.

След събиране на листовете аудиенцията за проверка на написаното се развихряше с пълна скорост. Ако контролната беше по математика, сравнявахме отговорите, по другите предмети разискванията имаха по-слаб отблясък.

[ad id=“218548″]

Единствените така наречени сега „писмени изпитвания“ бяха регламентираните контролни и класни, проверка на домашните и тези „А сега извадете по един двоен лист.“ Повече се потяхме прави до чина или директно до черната дъска, а приятелите ни от класа се чудеха какъв буфо спектакъл да изпълнят, за да ни подскажат. Детски, ученически хитринки.


image0 (9K)