Ахмед Доган купи официално Боянските сараи

Дружеството „ТЕЦ Варна“, в което почетният лидер на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик миналата година, е придобило фирмата „Делта епсилон“. Това е компанията, която притежава известния като Боянските сараи имот. Той е ползван от Доган като лична резиденция. Информацията съобщи „Капитал“. Цената по сделката не е известна, но чрез нея реално се официализира още едно владение на Доган, който, докато беше в политиката, нямаше никакви фирмени участия.

Досега собствеността в „Делта епсилон“ беше поделена между Румен Асенов и Красимир Дюлгеров. По данни на „Капитал“ Асенов е известен с връзките си с Доган и ДПС. Той е собственик на „ИСА инженеринг“ – компанията, построила самия сарай. Фирмите му пък печелят много обществени поръчки по време на тройната коалиция.

На 14 януари Асенов и Дюлгеров са джиросали акциите си на „ТЕЦ Варна“. Решението за покупка на сараите е взето от борда на „ТЕЦ Варна“ още на 18 септември 2018 г. – малко след влизането на Доган.

Изсветляването на имуществото на Ахмед Доган, започнало миналата година с придобиването на 70% от „ТЕЦ Варна“, продължава с нова сделка. В началото на 2019 г. топлоцентралата е купила 100% от „Делта епсилон“ – това е компанията, собственик на така известните сараи в Бояна, ползвани от почетния лидер на ДПС за лична резиденция.

Цената по сделката не е известна, но чрез нея реално се официализира още едно владение на Доган, който при всички легенди за богатството му и въпреки откровената фраза за „обръчите от фирми“ на партиите, докато беше в политиката, нямаше фирмени участия. А най-съществената официално декларирана от него сума извън доходите му като депутат беше полученият 1 млн. евро хонорар като консултант по проекта „Цанков камък“, за което беше разследван за недеклариран конфликт на интереси.


image0 (9K)