Африканска чума по свинете в България? Изтребват прасетата в Тутраканци

Първи случай на африканска чума по свинете в България беше потвърден днес, след като бяха взети проби в провадийското село Тутраканци, съобщава „Фокус“.

На специална пресконференция във Варна представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха, че пробите са положителни.

В селото има засилено полицейското присъствие, след като беше издадена забрана за придвижването и транспорта на свине.

Със заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна Златина Димова е наложено временното ограничение в 3-километровата зона от района. В населените места в района ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти. Ще се правят и ежеседмични клинични прегледи.

[ad id=“225664″]

В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 прасета за угояване. Животните ще бъдат умъртвени. Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение

Това е трети случай със съмнения за африканска чума по свинете, като предишните два сигнала след съответните лабораторни изследвания показаха отрицателни за чумата резултати.

Областният управител на Варна Стоян Пасев ще свика спешно заседание на Областния кризисен щаб по бедствия и аварии. Вече е забранена търговията, придвижването и транспорта на домашни свине в областта с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит.

Новината за първия случай на африканска чума по свинете в България идва само три дни след завършването на телена ограда по сухоземната граница между България и Румъния. Идеята е защитното съоръжение да предпазва от навлизане на диви прасета след като в Румъния бяха установени огнища на чума по свинете.


image0 (9K)