АФИС: Желаещите оставката на „Борисов 3“ отново са повече от привържениците му

Дистанцията между граждани и власт продължава да расте, показва ново проучване на агенция АФИС.

[ad id=“225664″]

Институциите, които се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани, са националният омбудсман и президентът. За месец юни положителното доверие в тях е съответно 60,3% и 58,4%

Това са и институциите, които през последната година са безспорен лидер и се радват на голямо обществено одобрение, посочват от АФИС.

„На пръв поглед тези данни показват нещо закономерно: персонифицирани институции, които са с относително свежи лица на обществено-политическия терен, както и външната легитимност на европейските структури са значително по-одобрявани. В същото време местният политически елит, разположен по етажите на властта, и сформираното преди само преди една година правителство, вкупом страдат от хроничен недостиг на положително отношение”, коментират социолозите.

[ad id=“263680″]

Далеч назад се нарежда Европейският съюз, който успява да генерира положително доверие сред 45 на сто от българите, но към този момент, макар и с малко, запазва положителния си рейтинг. Следват поредица от институции с традиционно негативен рейтинг – местната власт и органите на реда, съответно с 41 и 37 на сто, допълват от агенцията.

Изпълнителната и законодателната власт са най-проблематични. Кабинетът се ползва с доверието на близо 32%, докато парламентът успява да печели симпатиите на едва 23 на сто от българските граждани. Традиционно доверието в съдебната власт е най-ниско – 20%, но това ниво отдавна не се движи, посочват от АФИС.

[ad id=“237001″]

Според данните за трети пореден месец желаещите оставка на правителството са повече от неговите привърженици, а силите на опозиция и управляващи лека полека се изравняват.


image0 (9K)