Аутопсия на делфини е направена в Тракийски университет

Аутопсията на два мъртви делфина от вида „муткур“ и „обикновен делфин“, е била демонстрирана с учебна цел, направена в Тракийския университет в Стара Загора в присъствието на студенти, преподаватели и експерти от МОСВ.  Извършена е от италианския професор от университета в Падуа проф. Сандро Мацариол. Делфините са намерени край Бургас през лятото и съхранени чрез дълбоко замразяване от регионалната екоинспекция.

Материалите ще бъдат изпратени в лаборатория на университета в Падуа, откъдето след 2-3 месеца трябва да разберем възможните причини за гибелта на бозайниците по българското крайбрежие през лятото. В летните месеци бе установено измиране на малки делфини в нашите териториални води.

При аутопсията са открити паразити (кръгли червеи – нематоди) в храносмилателния тракт и белите дробове на бозайниците, които обаче не могат да бъдат причина за смъртта на делфините, посочват от МОСВ. Взетите проби ще бъдат изпратени за изследване в Италия. Взети са десетки проби за хистологични, вирусологични, генетични, бактериални изследвания и за замърсители, от различни органи на двата бозайника, които ще бъдат фиксирани, за да могат да се направят качествени изследвания за причините, поради които е настъпила смъртта на животните.

Като причина за аутопсията миналата седмица от регионалната екоинспекция посочват това, че през лятото имаше спорове между рибарите и еколозите кой точно е виновен за смъртта на тези животни. От „Да запазим Корал“ организираха още лятото свое независимо проучване на тези причини и с помощта на румънски експерти с мобилна лаборатория. При правените тогава аутопсии заключението бе, че най-вероятната причина за безпрецедентния брой изхвърлени умрели малки делфинчета е бракониерство на калкан.

 

 

 

 

 


image0 (9K)