Атина в блокада за милионната демонстрация срещу името Македония

2500 са наетите автобуси, които ще извозват хора от провинцията

[ad id=“263680″]

 

1,5% от гърците са заявили, че не желаят думата „Македония“ да е включена в името на бившата югославска република и техен северен съсед, съобщава македонското електронно издание МКД, като отбелязва, че преди две години процентът е бил 57 на сто.

Според проведената анкета, 65% от населението на Гърция смята, че въпросът по спора за името е „много важен“, докато 9,5% от участвалите са заявили, че не считат проблема за важен.

Проучването е проведено в период 23-25 януари от университетът „Македония“.

Днес в гръцката столица Атина от 14 ч. на площад „Синтагма“ ще започне демонстрацията под надслов „Македония“ срещу употребата на този термин в бъдещо решение на спора за името на бившата югорепублика, пише електронното издание на гръцкия вестник „Protothema”, цитирано от Канал 3.

[ad id=“218001″]

Платформата и ораторите вече са на позиция, докато полицията е предприела всички необходими мерки, за да премине всичко спокойно.

Станциите на метрото в близост до площад „Синтагма“ ще бъдат затворени в течение на деня заради мерки за сигурност.

Изданието пише, че гражданите имат съмнения, че затварянето на станция „Синтагма“ може да е косвен опит на правителството да ограничи броя на хората, които ще отидат на демонстрацията.

Организаторите не са политически партии, а организации от цялата страна, както и от гръцката диаспора. Основният оратор ще е известният гръцки композитор-ветеран Микис Теодоракис.

[ad id=“218548″]

„Protothema” очаква рекорден брой демонстранти от цялата страна, като посочва прогнозна бройка от около 1 милион души, които биха поставили гръцкото правителство под огромно напрежение да не се огъва пред исканията на посредника на ООН Матю Нимиц.

Източниците на вестника твърдят, че за извозването на желаещите да отидат на „Синтагма“ от провинцията са наети около 2500 автобуса.

 


image0 (9K)