Атеросклерозата – как да се предпазим?

Атеросклерозата се изразява в образуване на натрупвания по вътрешната повърхност на стените на артериите, което предизвиква удебеляването и втвърдяването им. Това оказва влияние върху кръвообращението и причинява повишено артериално кръвно налягане.

[ad id=“225664″]

В резултат се стига до опасност от инфаркт или мозъчен инсулт. При възрастните хора рискът е по-голям, но днес статистиките показват, че и 18-годишни младежи вече имат симптоми на атеросклероза.

Няколко фактора могат да водят директно до атеросклероза, в това число хронично високо кръвно налягане, диабет и заболявания на щитовидната жлеза. Пушенето, прекомерното консумиране на алкохол, животински мазнини, рафинирани въглехидрати и дори напитки, съдържащи кофеин, като чай и кафе могат също да съдействат за това. Други фактори, които предразполагат към това заболяване са: храна, богата на мазнини и холестерол (животински мазнини, жълтък от яйце, масло, всички колбаси, бекон, сланина, тлъсти меса), прекалено количество сол и захар, липса на целулоза в храната, неправилен режим на хранене.

[ad id=“263680″]

Храните, които трябва да присъстват в менюто ни са всички видове зеленчуци и плодове, приемани по възможност в суров вид, жито, овес, ръж, ечемик, орехи, лешници, бадеми, фъстъци, нетлъсти меса и риби, пълнозърнест хляб, тестени храни, яйца (белтък), обезмаслено мляко, извара, прясно сирене, пчелен мед, захар, зехтин, олио, масло в ограничено количество.

[ad id=“236993″]

Препоръчва се и приемането на екстракти от Гинко Билоба и Гроздово семе, които оказват благотворен ефект върху кръвоносната система. Гинко Билобата е известна като „естественото чудо на кръвообращението”. Тя подобрява снабдяването с кислород и оросяването на мозъка, сърцето и крайниците. Това прави Гинко Билобата подходяща за хора, преживели инфаркт или инсулт, както и за хора, попадащи в рисковата група.

[ad id=“236999″]

Наблюдава се също засилване на концентрацията и паметта и подобряване на кръвообращението.Установено е също, че екстракът от Гинко Билоба има благоприятен ефект при хора с атеросклероза, болестта на Рейно (синдром на „студените крайници”), при хора със затруднения при ходенето.

Екстрактът от Гроздово семе съдържа олигомерни проантоцианиди. Те са мощен антиоксидант и предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали. Екстрактът подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и устойчиви, което допълва и засилва действието на екстракта от Гинко Билоба. Има противоалергични и противовъзпалителни свойства и е добър имуностимулатор. Проантоцианидите заздравяват стените на вените като ги предпазват от образуването на разширени вени и спукани капиляри.

[ad id=“237001″]

Уникална комбинация между двете билки представлява хранителната добавка GinkgoVin, която се отличава с висока концентрация на екстрактите в една таблетка. Екстрактът от Гинко Билоба е с най-голяма чистота на българския пазар < 5 ppm. В една опаковка GinkgoVin се съдържат 60 таблетки, които са достатъчни за двумесечен прием. Можете да намерите продукта в аптеките и без рецепта.


image0 (9K)