Атентаторът в Лион взривил пакета дистанционно с телефон

Издирваният за вчерашния атентат в центъра на Лион около 30-35-годишен индивид е задействал взрива дистанционно с телефон около 2 минути след като поставил пакета на тротоара пред пекарната „Златната кифличка“, съобщи Канал 3 като цитира „Паризиен“. Последната равносметка е за 13 леко ранени, 11 от тях прекараха нощта в болница – 8 жени, двама мъже и 8-годишно момиченце.

Към 22:44 ч. местно време снощи полицията отправи апел към евентуални свидетели, които са видели беглеца, като изрично предупреди да не се предприемат самостоятелни действия, защото въпросният е опасен. Тогава и за пръв път бе употребена думата „атентат“, отбелязва „Паризиен“.

В първата си реакция вчера президентът Еманюел Макрон обяви случилото се в Лион за „атака“, но по-късно държавният глава използва по-неутралния термин „експлозията в Лион“.

„Тази вечер мислите ми са за ранените в експлозията в Лион, за техните семейства, засегнати от насилието, връхлетяло близките им на улицата, и за всички лионци. Ние сме до вас“, бе посланието на президента в Туитър малко след 21 ч. местно време (22 ч. българско).


image0 (9K)