Аталай: Скандалите с ЧЕЗ пламнаха заради неадекватното поведение на премиера

Ако в правителството бяха подготвени за тази продажба, тези скандали щяха да бъдат предотвратени, каза депутатът от ДПС

[ad id=“225664″]

„В политиката винаги се казва, че случайността помага на подготвения. И ако в правителството бяха подготвени за тази продажба на ЧЕЗ, сигурен съм, че тези скандали нямаше така да бъдат продуцирани“. Така обобщи пред Канал 3 скандалите около сделката за ЧЕЗ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„Случайно да си спомняте, че когато ЕОN си продаде предприятието на „Енерго Про“, някъде в страната да имаше тогава протести? И тогава ли не се е знаело как и по какъв начин ЕОN продава акциите си“, припомни Аталай. Той изтъкна, че проблемът е „неадекватното поведение на премиера и на всички по веригата“, след като всички разузнавателни институции обявиха, че са знаели за готвената продажба.

[ad id=“237001″]

„За мен щом като ДАНС, ДАР и всички други институции в държавата знаят – те казаха, че са проследили информацията, че от 2015 г. е подготвено това. И какво правим? Защо трябваше някой да излезе и да пита „държавата ще вземе ли участие“. Значи държавата знае, и така стигаме до едноличното решение на министър-председателя, поискал оставката на министъра на енергетиката. Това беше искрицата, от която започна да се създава недоверие в търговските взаимоотношения между двете фирми“, припомни хронологията Рамадан Аталай.

[ad id=“238430″]

Експертът бе категоричен, че „държавата няма никаква работа в нито едно от дружествата, но тя трябваше да бъде наясно как протича продажбата на едно предприятие, което доставя услуги на 3 млн. жители“, посочи Рамадан Аталай.

Той изрази опасенията си, че е налице тенденция на напускане на страната от стратегически инвеститори, какъвто е ЧЕЗ: „Проблемът тук не е на кого ЧЕЗ продава бизнеса си, а защо чуждият бизнес и инвеститорите напускат България“, каза Рамадан Аталай.

Той категорично подкрепи енергийния министър Теменужка Петкова, която обяви за балансиран и компетентен министър. Рамадан Аталай намекна, че в атаката срещу нея прозират и работодатели, прицелени в заемане на позиции в енергетиката, за да си гарантират евтин ток.

[ad id=“236993″]

„Работодателите бяха против министър Теменужка Петкова, те подтикваха една част от ГЕРБ да искат оставката на госпожа Теменужка Петкова, защото опитват да се настанят в енергетиката, за да получават по-евтин ток отколкото в момента“, каза Аталай.


image0 (9K)