„Атаки на всеки 39 секунди“. COVID-19 е довел до бум на киберпрестъпността

Бум на киберпрестъпността по време на пандемията от коронавирус отчита ООН. Това стана ясно от думите на заместник-генералният секретар на организацията по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу.

Високопоставената служителка на ООН заяви на неформално заседание на Съвета за сигурност, че по време на пандемията е било регистрирано увеличение на злонамерените имейли с 600 процента, съобщава БТА, позовавайки се на „Асошиейтед прес“.

Кризата с коронавируса тласка света към повече технологични иновации и онлайн сътрудничество, но в същото време и до тревожни кибератаки срещу здравни организации и институции за медицински изследвания по целия свят. Изуми Накамицу изтъкна, че нарастващата дигитална зависимост е засилила уязвимостта по отношение на кибернападения, като се смята, че подобни атаки се извършват на всеки 39 секунди.

Според Международния телекомуникационен съюз около 90 страни все още са в началните етапи по взимане на мерки за гарантиране на киберсигурността.

Естонският премиер Юри Ратас, чиято страна е председател на Съвета за сигурност и организира заседанието, проведено в петък, подчерта, че необходимостта от сигурно и функциониращо киберпространство е по-голямо от когато и да било. Той разкритикува кибератаките срещу болници и институции за медицински изследвания, особено по време на пандемията.

Русия не участва в заседанието

Русия не участва в заседанието, което беше ключов момент от естонското председателство на Съвета за сигурност, отбелязва “Дневник”.

Руската мисия в ООН заяви в уебсайта си, че не е участвала в заседанието, тъй като Естония, Великобритания и Съединените щати са нарушили установената практика всички членове на Съвета за сигурност да присъстват на неформалните заседания, независимо дали одобряват или не одобряват темата на заседанието.

Трите страни не присъстваха на организирано от Русия в четвъртък заседание, посветено на въпроса с Крим, припомня Асошиейтед прес.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)