5 версии за атаката срещу Цветан Цветанов

Откъде идва атаката срещу Цветанов и „изгорелите“ покрай него горди собственици на евтини апартаменти? Ясно е, че публикациите са на „Свободна Европа“, финансирана от САЩ, а информацията е на Антикорупционния тръст в България, финансиран от „Америка за България“.

Хората обаче продължават да питат откъде по-точно идва атаката и защо точно сега? Апартаментите са купени преди доста време, със сигурност документацията по сделката е изрядна, т.е. съдебна отговорност едва ли ще може да се търси, а в съда абстракция като търговия с влияние трудно се доказва, още повече, че едната страна е частна фирма, която винаги може да заяви, че си е точно нейна работа на кого на какви цени да продава. Цените на имотите, собственост на частни фирми не са обект на държавна регулация и не могат да бъдат. Остава само моралният укор, но с едно на ум, защото всеки, купувал имот си знае, че има една известна разлика между реалните пари, които е броил и цената, на която е обявена сделката пред нотариус.

За свободата на словото да не говорим – и за идиот е ясно, че ако ставаше дума за такова нещо, антикорупционната борба нямаше да отстрелва публични личности само от една партия – щото у нас светци в политиката няма и едва ли щеше да се захване с обидно махленското ниво с апартаменти, предвид огромните икономически далавери, удрящи по живота на всеки един у нас.

Апартаментите бяха избрани само по една причина – това е разбираема за всеки българин тема и то на първосигнално и направо генетично ниво: „Как ша ми купуват теа имот по-ефтино от мен, бе!“.

Версия 1: Ударът идва от САЩ и Русия, обединени от общия интерес да се разчисти пътя към властта на антиевропейска партия като БСП. БСП изглежда уж единственият печеливш от ситуацията, а и Корнелия Нинова целенасочено изпълнява вече доста време плана да върне БСП към нивото на политически внушения на БКП, че и да го задмине, ако може. НО!

Но БСП в този случай си кротува здраво, само тук-там промърморвайки какъв резил се е случил и то от кумова срама. Защо е ясно – ако се допусне сериозно ровене в търговията с влияние сред всички партии, ще се отпуши кутията на Пандора – а познайте какви са сделките с имоти на всички политически дейци, при това не говорим само за апартаменти, а също за предприятия, банки, офшорки… Не им е печеливш този ход, ама никак. На всичкото отгоре и за изборите не им върши работа, защото си знаят, че периферни гласове с комунистическа терминология и уклон не могат да спечелят. Докато ГЕРБ и при серия скандали, освен на твърдия електорат, винаги могат да разчитат на проевропейски настроените българи, защото поне в момента у нас няма днруга проевропейска партия. А българинът, дори т.н. русофил, не ще Азия, иска да си обича Азия просто на пук, но да живее в Европа.

ДПС съвсем нямат очи за мрънкане. И децата знаят за кръговете от фирми, пък и лидерът им неотдавна си напазари цял ТЕЦ почти без пари, но пък с гарантирана печалба. Едно такова „неудобно“, досущ като във вица става.

Патриотите и те се оказаха в кюпа с апартаментите, а и още не могат да се оправят с историята с българските паспорти.

Версия 2. Това е атака на десните партии, с цел да придърпат преди изборите електорат на ГЕРБ.

На пръв поглед доволни са само т.н. десни, пък и точно те се въртят като фенове край тръста. Ако са доволни наистина, явно имат някакъв сериозен политически дефицит, да не се занимаваме с други дефицити… Ползата за тях е точно никаква. Дори един не се сети да включи тях поне в коментарите. Защото като се каже десни партии и десни политики, никой по света и дори у нас, не възприема за дясно обединение между политически субекти с неясна платформа и послания, и „зелени“ формации, които по презумпция са леви и дори ултралеви. Да не говорим за такива, които дори проевропейска линия не могат да следват поради спецификата си на съюз, а друга не са изработили. Русофилията е патент на БСП и Атака, а Американофилията няма особена почва у нас – нещо повече, политическото им безсилие дори съществено финансиране от вън не може да докара.

Истински десните хора биха пробвали да заложат по-скоро на нова партия, ясно заявила се като дясна като КОД на Петър Москов, отколкото да пробват за прореден път да броят колко са джуджетата на Снежанка и накъде е тръгнала тя всъщност.

Версия 3. Бойко Борисов, през серия опосредстващи субекти, удря по Цветан Цветанов точно сега – когато е още доста рано дори за Европейските и особено за местните избори, за да намали сериозно сферата му на влияние и да осигури въвеждането на нови, по-харизматични личности, които да започнат да създават вече максимално европейски облик на партията, без това да му струва самите избори. Да, Цветанов е много полезен функционер, но допускам, че и той е наясно, че не е харизматична личност, способна да привлича широк кръг хора. Засега Бойко Борисов изпълнява тази функция, но ако във версията има доза истина, това би означавало, че наистина е пораснал сериозно като политик, т.е. осъзнал е, че с харизма на един, при това вече амортизиран от властта и скандалите, дългосрочен проект няма. Време е за по-чисти, умни и достатъчно обществено приемливи и привличащи от типа на Томислав Дончев и сие.

Оставането на Цветанов като втори в партията и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ на пръв поглед подкрепя тезата, но може и да изобщо да не… От поведението му в следващите месеци и организацията, която ще създаде, ще стане ясно дали и той е параснал политически, или ще си отиде с катастрофа като все недорастващите до егото си втори и трети в различните партии досега (СДС, ДСП, БСП, „България без цензура“ и т.н.т – много са роилите се, а нароеното и то без успех, още повече). Ако е пораснал, очевидно ударът по него не е от тази посока.

Версия 4. Някой спешно се е опитал да покаже на мегдан, че финансирането му не е безсмислено и е изтърсил в публичното пространство торбата със събрани факти, а се оказало, че тя съдържа само това. Би било много, ама много тъжно и не искам да го вярвам.

Версия 5. Подсказа ми я един много умен приятел-юрист. Признавам си, не ми беше хрумнала. Цитирам го дословно: „А не е ли възможно икономически интереси в областта на строителството да са прикрити зад уж политическа атака? Помним как една близка до КОЙ строителна фирма бе отстранена от поръчките и има мотив да удари друга, близка до управляващите ей така, за назидание и напомняне? И интересно ще ми е да видя дали пък няма да се върнат отново поръчките към предната?

Ако е така обаче, Антикорупционният тръст трябва да е в центъра на корупционната схема като изпълнител на поръчката – нито мога, нито искам да го вярвам, поне аз.

Всеки може да си избере версия по свой вкус!

А, да – последствията от скандала: политическите последствия ще са невъобразимо дребни, буквално незабележими. Вероятно ще сме така засипани със скандали до края на годината, че накрая ще са просто някаква поредна новина – и скандал няма да са. Ще претръпнем.

Добре е на изборите, наистина да отидем вкупом, но пускайки бюлетина да си задаваме въпроса не кой ми е симпатичен, а къде в световното пространство искам да живеят децата ми, съответно как искам да живея в родния си град – на местните наесен. И да го правим със съзнанието, че никога няма да ни управляват ангели, след като позволяваме да ни управляват, вместо ние самите да го правим, а те изпълняват поръките ни. За последното обаче ни трябва много зрялост, акъл и усет за перспектива – трудна работа! Много работа!

Общество се създава трудно, а народ и територия могат само да бъдат управлявани и то задължително от кофти хора, защото няма как да се докопат до властта при такова ниво на държавността, без определени характерови и морални особености.


image0 (9K)