Астероид преминава много близо до Земята

Астероид ще премине покрай Земята тази вечер. Той се казва 2012 ТС 4, като за него знаят и от НАСА. Очаква се той да премини в около 8:42 часа българско време, на 43,500 километра над повърхността на нашата планета. Това е малко над една десета от разстоянието до Луната и точно над орбиталната височина на комуникационните спътници.

[ad id=“225664″]

Скоростта на астероида е около 7 км/сек, а се завърта около оста си веднъж на всеки 12 минути. Преминаването е толкова близо, че гравитацията на Земята значително ще промени траекторията на астероида, преди да напусне системата Земя-Луна.

„Около 7,40 ч. наше българско време той ще е най-близо до Земята, което означава на 0,13 дистанции от разстоянието от Земята до Луната, което прави 50 хиляди км само, което за космическите мащаби е много близо и дори по-близо, тъй като разстоянието Земя- Луна е 384 – 403 км. Предполага се, че тялото е с размери 15-17 метра скала“, разказа Пенчо Маркишки от Института по Астрономия към БАН.

[ad id=“255238″]

Физикът добави, че по принцип винаги има опасност от удари на метеорити, по принцип се говори не дали, а кога ще се случи това нещо. Случвало се е в нашата история. Той припомни подобни случаи от миналото, както и този от 15 февруари 2013г. Тогава в Русия, над Челябинск, скала с размери 17 метра удари атмосферата. Без предупреждение сутрешното небе се запали с второ слънце. Ударните вълни разбиха прозорците на стотици сгради в пробуждащия се град. Години по-късно ловците на метеорити все още намират отломки от астероида, който се разпаднал в атмосферата.

Източник: dariknews.bg


image0 (9K)