Асланов: Управляващите минаха границата в нападките си срещу опозицията

Пред Нова тeлевизия социологът Юрий Асланов заяви, че няма крайна точка, до която може да се стигне. „Това са обществени процеси, които се нагнетяват с политическа реторика”, заяви той.

[ad id=“225664″]

„Има една посока на ескалация на формата на говорене на тази тема чрез няколко ярки личности, които се опитват да лансират подобна теза. Даже в реториката на един от тези хора – Тома Биков, беше премината една граница на допустимост в този начин на говорене, че едва ли не протестите срещу правителството са опит за държавен преврат”, заяви Асланов.

„Това се случва в момент, когато нашият естаблишмънт получи публичен шамар с решението на Държавния департамент да възстанови финансирането на Радио „Свободна Европа“ за България с мотив заплаха от заплаха на свобода на мнението. Това отдалечаване от демократичните правила крие някои рискове, защото в демократичния свят се приема за нормално, че една опозиция е против управляващите и използва всякакви средства, за да се противопоставя на управляващите. Всеки протест, в това число и незаконния протест – дори да е бунт, гражданско неподчинение, се приема като част от демократичните правила”, подчерта социологът.

[ad id=“263680″]

Социложката Евелина Славкова каза, че това, което се наблюдава не само в кабинета „Борисов 3” е много силно използване на различни фрази и много остра реторика, както от опозиция, така и от управляващите.

„Видно е, че се разменят някакви удари. Въпросът е кой ще бъде победен в тази битка. Има много силно политизиране. Това, което наблюдавахме по отношение на темата с чумата по животните. В началото на „Борисов 3” имаше много скандали, които обаче бяха по високите етажи на властта – „Кумгейт”, темата свързана с НДК, смяната на председателя на НС и прочее“, заяви Славкова.

[ad id=“236993″]

„В един момент започнахме да говорим за проблеми, които са отдолу – майките с деца, темата с чумата. Това, което ние от изследователски център „Тренд” и нашите колеги мерим – хроничното недоверие на хората в институциите беше израз в това, което наблюдавахме като реакции по темата с чумата. Това създава един голям проблем за управляващите”, коментира още социоложката.


image0 (9K)