Асансьорите у нас са опасни, половината се поддържат на черно

Всеки трети асансьор у нас се поддържа на черно, сочат данни на една от професионалните организации в сектора.

[ad id=“225664″]

Според Григор Къшов от Националния браншови съюз „Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори”, сивият сектор е сред основните проблеми.

„Някой си поддържа някакъв асансьор, а никой не го знае. Тези хора, освен че са безконтролни и са ненаказуеми. Работиш ли без лиценз няма какво да ти вземат, защото санкцията е отнемане на лиценза.“

По думите му спешно е нужна нова наредба за повишаване безопасността на асансьорите, защото инспекторите, проверяващи асансьорите, трябва да имат повече права и отговорности.„Лицензираните органи сега само констатират и нямат никакви права и задължения. Проверяват и накрая просто пишат какво са видели. Нямат право да разпоредят какво трябва да се направи, за да бъде асансьорът безопасен и да дадат някакъв разумен срок за отстраняване на нередностите. Ако нещо не е наред, трябва да се пише специално писмо до ДАМТ и да се чака агенцията да реагира“, обяснява браншовикът. Според него е време е да се започне да се търси отговорност от собствениците и ползвателите на асансьорите при установени нередности.

[ad id=“263680″]

Къшов смята още, че старите асансьори не са задължително проблемни. „Добре поддържан подемник може да изкара много дълго време. В центъра на София има и 100-годишни асансьори и те продължават да вървят“, добави той.

Другото, което смятат за належащо от браншовия съюз, е лицензирането на хората, монтиращи асансьори, защото в момента те не се контролират. „Всеки може да монтира асансьор и няма да бъде проверен“, твърди той.

На въпрос каква е нормалната цена, която осигурява поддръжка от легална фирма Къшов отговори, че минимумът е 15 лв. на етаж. „Легалните фирми са взели автомобили на лизинг и са наели квалифициран персонал. Плаща се наем за работилници, които са задължително оборудвани според изискванията. Има задължителен набор от инструменти, както и складова наличност от определени консумативи и части“, добави той.

По думите му в най-често в асансьорите се подменят контактите на вратите, които задължително са механични. „Всичко, което е в кабината и има контакт с хората се поврежда най-често. Нередки са случаите, когато се палят бутоните“, припомни Къшов.

Искат проверка на монтираните след 1 септември

От 1 септември в целия ЕС влезе в сила нова директива за асансьорите и съответно нов стандарт. Много доставчици на подемници у нас обаче не изпълняват новите изисквания, твърдят от Българската асансьорна асоциация. „Трябва се проверяват пуснатите асансьори и фирмите, които са ги монтирали в последното тримесечие на годината“, призовава главният секретар на асоциацията Николай Маринков. „Подобни неща още сега трябва да бъдат засечени и прекратени навреме, а не да се чака да се напълни страната с нестандартни подемници и после да се чудим какво да ги правим“, добавя той.

По думите му България е с най-западналият и неподдържан асансьорен парк в цяла Европа, но конкретните мерки са почти никакви. Затова според него спешно трябва да се обследва представителна извадка на асансьорите в България, произведени и пуснати преди повече от 20 години. „У нас има подемници на по 90 години, а най-голямата бройка са тези на 40-60 години. Трябва да се види какво е техническото им състояние спрямо сегашните изисквания за сигурност. Въпросът е да не се работи на тъмно“, обяснява браншовикът.

Според Маринков, най-накрая контролните органи трябва да започнат да санкционират виновните при установени нарушения, свързани със сигурност, а не да се чака да стане белята.

За 11 месеца спряха 281 подемника

281 асансьора са били спрени от експлоатация от началото на януари до края на ноември, сочи информация на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) предоставена на „Монитор“. За периода са били проверени почти 5700 подемника.

В електронния регистър за съоръжения с повишена опасност (СПО) до момента са регистрирани 6281 асансьора, информират още от ДАМТН, които са само в административни и обществени сгради, на които технически надзор осъществява агенцията.

Държавната агенция е дала на лицензираните лица и поддържащите фирми персонални кодове за достъп до електронния регистър, но към този момент те не предоставят информация за поддържаните от тях съоръжения. Затова се подготвят нормативни промени, с които поддържащите фирми да бъдат задължени да публикуват данни за поддържаните от тях асансьори в регистъра.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)