Арх. Киряков за благоустрояването на Аязмото: Всички детайли са по индивидуален проект, специален за уникалната среда на парка

arh_KiriakovАрх. Петър Киряков, Председател на Съвета на КАБ – Регионална колегия Стара Загора, дава отговори на въпроси по проекта за „Паркоустройство, благоустрояване и подобряване на физическата среда на парк „Аязмото”.

В настоящото становище КАБ – РК Стара Загора дава отговор на по–важните въпроси, мнения и квалификации по темата, появили се в старозагорските медии в последните дни.

Въпрос 1: Какъв е статута на парк „Аязмото”, режимите за проектиране и формите на собственост на тази територия?

Отговор: „Аязмото” е парк, обявен за недвижим паметник на градинското и парково изкуство от национално значение в България. Всички възможни дейности в него са подробно описани и регламентирани от НИНКН и допускат само възстановяване и реконструкция на съществуващи елементи в духа и традицията на регистрирания паметник на изкуството. Територията, третирана в този проект е изключително публична общинска собственост, няма собственост на частни лица или организации, регистрирани в частен интерес.

Въпрос 2: Какъв тип парк е „Аязмото”, какъв е неговия дух, традиции и специфика?

Отговор: „Аязмото” е светски парк, изграден на принципите на европейското парково изкуство, неразривно свързано с невероятната личност на митрополит Методий. „Аязмото” не е тематичен парк от отворен или затворен тип, нито пък поклонническа територия със специфичен юридически статут, а уникално за гр.Стара Загора място с хилядолетна история от предантични времена и специфични пространствени, функционални и естетически характеристики.

Въпрос 3: Какъв е обхватът на този проект, има ли одобрено задание за проектиране, предвижда ли се застройка в него?

Отговор: Обхватът на настоящия проект е територията на историческото ядро, от която са изключени обособените поземлени имоти, в част от които има реализирана застройка. Изработването на заданието за проектиране е отделна процедура, определена от ЗОП, в която проектантския колектив няма никакво

участие и която е изпълнена от Община Стара Загора, съгласно изискванията на закона. Програмата е одобрена от МРРБ и НИНКН. Не се предвижда застройка по този проект, тъй като всички паркови елементи (като осветители, пейки, кошчета за отпадъци и др.) са нетрайно свързани” с прилежащия терен и по смисъла на ЗУТ не представляват застройка и могат да бъдат реализирани по всяко време. Обособените поземлени имоти, в които се предвижда застройка са

обект на друг проект – Подробен устройствен план. 

Въпрос 4: Колко са участниците в процедурата по избор на проектант, къде е базиран избрания изпълнител и какъв е профила на проектантския колектив?

Отговор: Участниците в процедурата по ЗОП са четирима, а избраният проектант е сдружение „Ландшафт, архитектура, дизайн” със седалище в Стара

Загора. Проектантския колектив включва 28 висококвалифицирани специалисти и в него е постигнат баланс между младежки дух, енергия и опит, доказан с многобройни успешни реализации, спечелени конкурси и професионални награди. В колектива са включени проектанти базирани в Стара Загора, София,

Пловдив и Велико Търново, завършили престижни университети в България и чужбина с успешна национална и международна практика.

Въпрос 5: Одобрен ли е проектът и кой го одобрява?

Отговор: Проектът подлежи на одобряване изключително от обществени институции, които представляват заинтересовани лица по смисъла на ЗУТ. Частни лица, сдружения регистрирани в частен интерес и Собственици на имоти на територията на „Аязмото” нямат никакво отношение към процеса на одобряване.

Проектът е одобрен от Община Стара Загора като възложител, МРРБ като уравляващо Европейската програма, НИНКН като специализиран орган на Министерството на културата.

Проектът е публикуван ТУК

Въпрос 6: Предвижда ли се изливане на бетон и нови настилки? Ще бъдат ли възстановени амортизираните и частично разрушените паркови елементи?

Отговор: Не се предвижда изпълнение на нови трайни настилки, а само възстановяване на съществуващите. Всички детайли ще бъдат възстановени, в това число и централната фигура във фонтана „Пръскалото” чрез скулптурна възстановка по фотоси и архиви.

Въпрос 7: Допустими ли са стандартни елементи на парковото обзавеждане, които да банализират и унифицират парковата среда? Съвместими ли

са съоръжения като детски площадки, велоалеи и др.с християнската етика?

Отговор: Всички елементи на парковото обзавеждане са уникални и специално подбрани да се впишат безконфликтно в съществуващата среда. Предвидени са детски площадки на местата където и в момента ги има. Ще бъдат обзаведени с елементи от натурално дърво с прецизен и  висококласен детайл.

Ще бъдат изпълнени велотрасета като маркировка в рамките на съществуващите транспортни алеи, които подлежат на реконструкция. Въженият парк е дискретно „вписан” в дълбочина на парковата територия и не влиза в конфликт с никой от другите акценти. Всички детайли на парковото обзавеждане ще бъдат изпълнени по индивидуален проект, специално разработен за уникалната среда на парк „Аязмото”. Изисканата паркова среда и чистата природа са хармонични с християнската и всякакъв друг вид етика и будят най – възвишени чувства, които не могат да бъдат монопол на никоя религия, или вероизповедание.

Въпрос 8: Има ли причина предвидената в проекта реконструкция да бъде отложена във времето и нуждае ли се парка от тази инвестиция?

Отговор: Всички възражения по този проект са непрофесионални, неясно мотивирани, показват непознаване на проекта и привързаност към отдавна отречени парадигми и политически клишета. Пред очите на всички уникалния парк „Аязмото”, пълен с великолепни дървесни видове се превръща отново в широколистна гора и храсти. Паркът спешно се нуждае от реализиране на този проект, което трябва да е само началото на една дългогодишна инвестиция и грижа, каквато Аязмото” безспорно заслужава.

Председател на Съвета на КАБ – Регионална колегия Стара Загора

арх.Петър Киряков

Още за парк Аязмото, четете ТУК


image0 (9K)