Архимандрит Дионисий: Не ген. Решетников, а зависимости и страсти владишки дърпат юздите в Църквата

Шизофренно и нагло е БПЦ да  е номинирана за Нобелова награда за мир – това означава да признаеш безчовечни, безжалостни агенти на ДС и продукти на БКП

[ad id=“225664″]

Скандално е, но Св. Синод  има две свои решения от 2009 г. и 2011 г., с които се забранява на православен и католик да бъдат на едно място, а от 1969 г. до сега български патриарх не е бил на гроба на св. Кирил в Рим

Отец Паоло Кортези е мечта, която тук при тези нрави, при тези послания, при този институционален погром е невъзможна, казва пред Faktor.bg Стобийският епископ.

Интервю на Стойко Стоянов

– Архимандрит Дионисий, много въпроси се натрупаха през последните дни към Българската православна църква, а тя отказва дебат с вярващите. Но сякаш най-силно отекна мълчанието за скандалното твърдение на Путин, че писмеността в Русия е дошла от Македония, защо нямаше църковна реакция на тази гавра с идентичността ни? Страх или зависимости тресат митрополитите?

[ad id=“263680″]

– Към Българската православна църква не са се натрупали много въпроси през последните дни. Множеството въпроси са отдавна насъщни, от последните две – три десетилетия, но особено от нейните опасни действия и бездействия след противоуставно провелия се през февруари 2013 г. Патриаршески избирателен църковен събор, който не избираше между трима легитимни достоизбираеми кандидати, а между един легитимен и двама нелегитимни. За избран съвсем спектакуларно ни бе възвестен един от нелегитимните участници сред избираемите, но тогава всички медии и цялото общество не се вълнуваше от това, а от одеждите на новия Патриарх. Невярно е схващането във въпроса Ви, че Българската Патриаршия отказва дебат с вярващите. Нищо подобно! Тя дори не осъществява и контакти с тях. Даже, като че ли, те са й излишни.

Не приемам, че най-силно мълчанието й е отекнало сега. Църквата мълчи за предателствата през безбожния комунизъм,  мълчи за потъпкването на най-достойните си представители,  не възпоменава и не отдава чест и похвала на онези, които са естественият пример във вярата,  мълчи и докато знае кои сили, управляващи нея, инквизират мен и то заради нея и съучаства на най-високо ниво в публичното ми екзекутиране.

Да се произнася Българската църква по повод изказаното от президента на Руската Федерация към президента на Р. Македония, че славянската писменост идва от македонските земи би могло отново да я тласне в нейните, секуларно вменени й, националистични проявления. Ако се е имало предвид, че светите братя Константин-Кирил Философ и Методий са родом от византийския град Солун, който е административен център на византийската област Македония, какъвто между впрочем е статутът му и в днешна Гърция, то това изказване е много дипломатично и елегантно. Ако обаче се е имало предвид, че светите братя са автори на глаголицата, а св. Климент Охридски е най-вероятният автор на кирилицата, то тогава изказването следва да го възприемем като жест към нашата югозападна съседка, в чиито територии се намира българският в миналото град Охрид. Не можем, обаче, да не признаем, че висотата на прославленията и тържествата по честванията, които Архиепископията в Скопие и бившата Югославска Република Македония в лицето на държавните й институции организират и провеждат, както в страната си, така и по света, особено в Рим, ние от наша църковна и държавна страна изобщо не съумяваме да постигнем това.

На Православната църква в България не й е проблема от вън или на вън, а вътре – няма вяра, няма копнеж по Бога, няма покаяние, няма стремеж към Рая. Има лицемерие и симулация на църковност и ритуалност, докато храмовете се изпразват, семинариите се обезлюдяват, манастирите се превръщат в туристически атракции и чорбаджийско-владишки чифлици, а на хората им се “бае” за здраве, вместо да им се възвестява Царството, сиреч задгробния живот, който за нас хората е важен, а не този тук, който и животните притежават.

[ad id=“236999″]

– Скандал се заформи и след посещението на българската делегация, водена от президента Радев във Ватикана, вярно ли е, че от папската канцелария са настоявали да няма духовни лица или  причината е друга?

– Скандал не се заформи. Той се състоя! Пътят до този скандал е от началото на 90-те години на миналия век, когато бездуховни и арогантни български политици решават, че е много важно за тях и бездуховните им семейства да имат снимка с папата, но и когато Българската църква го допуска това. Гротеската ескалира, когато Църквата е в разкол и молебен се отслужва от едни, а на аудиенция се ходи с други. Истината е, че на аудиенция при Светия Отец винаги са били приемани по време на разкола само каноничните представители на блаженопочившия Патриарх Максим и то заради тъй мразения у нас Вселенски патриарх Вартоломей. Предателство към историята е да се твърди изобщо, че има за 24-ти май в Рим правителствено-църковна делегация. По документалните писма, разменени между Папа Павел VI и Българския патриарх Кирил от м. ноември 1968 г., които се пазят в библиотеките на Ватикана и Св. Синод, става ясно, че се инициира една църковна делегация да посещава ежегодно гроба на св. Кирил и да се среща с Папата по повод 1100 години от успението на славянобългарския Моисей, в която участват и правителствени представители. Но след промените у нас нещата се обръщат и вместо духовните лица от Православната и Католическата църква да са водещи, то това става прерогатив на светски лица, някои от които не трябва изобщо и да бъдат допускани до какъвто и да е храм.

Истината е, че винаги от самото начало – от февруари 1969 г., най-високопоставена е била делегацията от тогавашната Югославска Съюзна Република Македония. Архиепископът с почти целият македонски Св. Синод е присъствал на честванията в Рим и винаги при негова визита във Вечния град и до ден днешен аудиенцията при папата на македонците е преди българите. От 1969 г. до сега Български патриарх не е бил на гроба на св. Кирил. А в последните 4 години дори други български митрополити, освен този, който отговаря за православните българи в Западна и Централна Европа не изпращаме, което прави контакта на БПЦ с главата на Римокатолическата църква личностно ограничен.

Това е хронологията на нещата до тук. Вие ме питате за Папската канцелария, но аз едно десетилетие съм работил за съжаление в Синодалната, а не в Папската и нямам как да Ви отговоря. Но, категорично мога да ви заявя, че с очите си съм видял грама на Българския посланик към Светия Престол – проф. Кирил Топалов до българските правителствени институции с такова съобщение, което в грамата се твърди, че му е известено още по Коледа. Дали това е вярно могат да кажат само посланик Топалов или оторизиран представител на Пресслужбата на Светия Престол. Ватиканският протокол, както и тези при Английската кралица и Японския император са непоклатими от векове и от Светият Престол ограничения в състава за делегации няма. Обичайното е: протоколът на Ватикана посочва бройката, а водещият делегацията определя състава, заради нарушеното от българска страна споразумение от ноември 1968 г., но догодина и това може да не заслужаваме.

[ad id=“218548″]

Ако изявеното в грамата на Посланик Топалов е вярно, то това означава, че Българската православна църква, която се отдели, едва ли не защото е по-свята от другите, от съборно участие с Вселенската Патриаршия, от която произлиза и от Поместните православни църкви, присъствали преди една година на о-в Крит, се държи надменно, сякаш е с мащаби по-големи от тези на Руската, нарича католиците еретици, титулова публично папата ересиарх, изостави ромите, защото ислямизацията при тях става сред тези, които бяха православни, а не евангелисти, не осъществява реални, а не формални и трапезни контакти с мюсюлманското вероизповедание в страната, задкулисно участва в споровете за овладяване ръководството на Главно мюфтийство и е единствената християнска Църква и организация, която е за затваряне на граници, за неприемане на бежанци и жертви на войната и единствената на територията на страната, която не посети нито един бежански лагер и не се погрижи за нито един, та дори и от тези, които са православни християни в бежанските лагери, а сега, видите ли на, е номинирана за Нобелова награда за мир, по повод ролята й в спасяването на българските евреи. Това е шизофренно и нагло на безчовечни безжалостни агенти на Държавна сигурност и продукти на БКП да искаш да се даде признание за нещо, с което те нямат нищо общо. Те нямат общо с онзи Екзарх Стефан, който техните създатели го убиваха унизително. А ако грамата на Посланик Топалов е с невярно съдържание, то той е за незабавно освобождаване. Но практика е във Ватикана да изпращаме за посланици и преводачи такива, от които всичко може да се очаква.

[ad id=“225664″]

–  Но Западноевропейският митрополит Антоний упрекна президента за отсъствието на духовно лице в същото време?

– Аз такова нещо не съм нито чул, нито видял. Има клип, от който се чува, че митрополит Антоний моли Президента Радев да не се превръща в традиция отсъствието на духовно лице от аудиенцията, която забележете – папата дава, а не президентът, защото имало ли Православие – имало България. За да има Православие в България, първо трябва да го има в Св. Синод – не във Апостолическия дворец на папата в Рим или в българските светски държавни институции. Духовниците не са декор или реквизит, който да украсява политически персонажи, пребиваващи едни в греховност, а други направо в поквара от греховност. Миналата година, когато бившият президент Плевнелиев, по продължението и на бившия президент Първанов, който отправи покана към Папа Бенедикт XVI, също покани настоящия папа Франциск да посети страната ни, то именно митрополит Антоний тогава разясняваше, че Българският патриарх Неофит и Св. Синод не отправят покана към папата да дойде в България. Сега, след тази промяна у най-младия и медийно популярен български митрополит, предполагам, че той смело, особено след тази ситуация ще настоява Св Синод да отмени двете свои решения от 2009 г. и 2011 г., съгласно които се забранява на православен и католик да бъдат на едно място, сякаш планетата Земя не е едно място, за да може с чиста съвест и спокойно сърце да участва на аудиенции, които Светият Отец дава.

За президента Радев аудиенцията, която получи и разговорът, който проведе с Папата, са жест към този, който е във функция на обединител на нацията. Тази чест му вменява задължението за задълбочена дейност за икуменическото единство на православните и католиците, граждани на Р. България, какъвто между впрочем е и замисълът на общите чествания на светите братя още от 1968 г. За това многократно споменава и св. Папа Йоан Павел II, а преди него Българският патриарх Кирил и Архиепископът на Реймс в БАН през май 1969 година.

[ad id=“263680″]

– В чисто морален план възможно ли е БПЦ и владиците да наричат католиците еретици, да говорят че само православните са праведни, а в същото време им се иска да са гости на Ватикана, да им оказват внимание?

– Това е една провинциална черта у нас – българите, за която вече споменавах не веднъж и от която ме е срам.

– БПЦ и тази година демонстративно отсъства от възпоменанията на остров Белене, възможно ли е нашето духовенство да е безразлично към невинните жертви на комунизма, след като под репресиите на червения терор минават и много духовници?

– БПЦ не и тази година отсъства, а всяка година демонстративно не присъства! Нашето духовенство, което е станало кастово, в своята псевдоелитарност към всичко е безразлично. То, повярвайте ми – от личен опит го казвам, обича и да принася невинни жертви. Някакъв остатъчен тангризъм е това, или някаква модерна форма на остракизъм! Никога Православната църква не осъди атеистичния режим и комунистическия терор, никога не осъди т.нар. Възродителен процес, напротив – даже участваше в него и това е видно от протоколи на Св.Синод с членове, от които някои са още в състава му, а другите са рекрутирани и внимателно отглеждани от тях – предишните. БПЦ не прослави клирикалните и мирянски свои страдалци, избити и пострадали заради Христос, защото тези, които трябва да го сторят са създавани от убийците, проливали българска християнска кръв. Знайно е, че БПЦ не е продукт на ДС, а на БКП. Тя е изграждана в Политбюро! Вижте зад един митрополит какъв друг един седи.

Когато страхът от Бога надмине страха от човеци, тогава ще се отдаде нужната почест. Да бъдат оценени святи жертви от подменени и несъстоятелни оценители – това е абсурд. По-добре чествани от малцина, от колкото поругавани от осквернени мнозина.

– Когато говорим за Белене и папата, няма как да подминем делото на католическия свещеник Паоло Кортези, който бе прогонен от България, заради подадена ръка към бежанци от Сирия. Какъв знаке е, че и духовниците бягат от България?

– Пред отец Паоло Кортези и пред свещеното му дело в име Христово, аз ще кажа само: ПОКЛОН!!!

Отец Паоло е мечта, която тук при тези нрави, при тези послания, при този институционален погром е невъзможна. Бог за това, което сторихме като общество спрямо о. Паоло – за когото БПЦ каза: “римокатолическият свещеник, който си отпътува от страната”, все едно е бил турист на почивка – няма да ни прости. И не заслужаваме, защото покаяние у нас никога няма. Ние никога не се обръщаме и не се променяме.

Аз моля отец Паоло за прошка и прося молитвите на един прокуден за друг прокуден!

[ad id=“237001″]

– Твърдите, че БПЦ е в изолация от другите църкви, кои са  белезите и на какво се дължи?

– Това не го твърдя аз. Това го показва светът! Пред вратата на Синода да виждате опашки от патриарси и делегации. Тя от никого не е в изолация. Тя сама се постави от всички в изолация. Патриарх Вартоломей свика, проведе и председателства Събор в София през 1998 г., който финализира разкола в БПЦ, после го обругахме, покани ни на Свят и Велик Събор и ние му се отплатихме – не отидохме и инициирахме провалянето му. Приемаме отхвърлени зилоти и ги развяваме като знамена, а те са срам. Президентът Тръмп призовава за единение между трите Авраамистични религии в множество направления, а ние сме си самодостатъчни с празничните софри и се интегрираме в Европа, като им усвояваме на европейците средствата, за които им пращаме наште анатеми.

– Не е ли обаче по-страшна изолацията, в която гражданите поставят Синода, недоверието им към митрополитите и свещениците? 

– Ама истината е, че дълбоко и осъзнато вярващите и сърцатите богослови – те са се изолирали от Синода и това е съвсем правилно. Иначе у нас – гражданско общество или вярващ народ??? Много моля! Както се казва – такова животно нЕма. То ако имаше, отдавна да е изяло, барабар с парцалите им, всички съставляващи цялата тази система на развращаване.

– От седмица тече Петиция да бъде променено името на храм-паметника „Александър Невски“ на „Св. Св. Кирил и Методий“ – както се е казвал  през 20-те г- на миналия век, подкрепяте ли идеята, може ли това да се случи и каква трябва да бъде нашата позиция като българи?

– За тази петиция – не зная! Аз в такава петиция не ще се подпиша. Подобна идея от чисто църковна гледна точка е немислима. Храмът никога не се е казвал “Св. св. Кирил и Методий”. Така се е казвала сградата, която до преди да бъде осветена като храм просто не е храм Божий. Единственото нещо, което е допустимо, поне според мен, е не някакъв националистичен елемент, а друго. Да се замени посвещаването на един храм в чест на един светец и то при неговото освещаване с посвещаването му в чест на друг светец след храмовото освещение е пълен абсурд. Но иначе, това е тема, която е крайно неактуална, тъй като храмът е в разруха и пред фактическа гибел, но е Патриаршеска катедрала на България при наличие на уставно с много спорна легитимност на патриарх по длъжност, но не и по функция.

– Познавате тайните в православието, възможно ли е освен в политиката ген. Решетников да дърпа юздите и на Църквата?

– Уау, благодаря ви за тази оценка, макар че тези тайни да са първопричина на омраза към мен! Но, да знам ги!

Ген. Решетников да дърпа юздите в БПЦ? Това е невъзможно! Единственото, което дърпа юздите на БПЦ са онези страсти зад решетките по вратите и прозорците на Синодна палата, Митрополии, манастири. Страстите не Христови, а владишки са и владишките зависимости, които не ги е създавал ген. Решетников. За разлика от тях – той знам, че е вярващ.

[ad id=“218548″]

– Приемате ли подозрението, че Фонд „Единство на православните народи“ е официална руска агентура за влияние в България?

– Фонда е международна организация, който като дейност сигурно е най-слабо развит в България, защото тук неща не се развиват. Ние трябва да сме едновременно срещу Тръмп, Путин и Ердоган, което е безумие. Ние сме срещу НАТО, което също е безумие. Но пък сме за Европа, но ясно само до 2021 г., до когато ще има от какво да крадем от нея. Тукашните ни нрави са ни проблема като общество, а като част от християнската цивилизация – липсата на вяра в Светата Троица и задгробният живот и липсата на покаяние.

Фондът има огромна дейност в Светата Земя и за разлика от БПЦ има грижа към бежанците. Той сега отличи Коптския патриарх Тавадрос и него ли да намразим, че е истински свидетел за Христа в Египет, защото е бил в Москва. Че вижте до какви резултати стига църковният диалог между Рим и Москва след срещата на папа Франциск и Патриарх Кирил в Куба миналата година, а ние отиваме в Рим и започваме по нашенски: кой бил и кой не бил на аудиенция, какво казал Путин за славянската писменост, какво направили македонците… Това е дълбок провинциализъм на хора без осъзната идентичност и с комплекс за малоценност.

Как да допусна изобщо, че Фондът е официална руска агентура за влияние у нас, след като носител на тяхното най-високо отличие от миналата година е Патриарх Неофит. Как влияе той: със свещеното си бездействие или както един митрополит казва: “Негово Светейшество отлично ръководи заседанията на Св. Синод – изобщо не се обажда”? За какво влияние си говорим въобще с такива “влиятелни” фигури?

[ad id=“225664″]

– Заведено е църковно-наказателно дело срещу вас, защо и на какъв етап е в момента?

– Не, не е заведено, а ако е така, то къде – в канцеларията на Мешерето ли или къде? Има полусинодално решение да се повдигне църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий Безстатутний, но канонически и уставно да си проверят, съобразно приетия от тях Правилник за църковно съдопроизводство ги съветвам, защото се очертава едно мащабно и грандиозно фиаско. Но то ще си е по тяхна вина, тъй като аз не съм започнал и провокирал причини за стигането на нещата до  тук. Вероятно след Вашето интервю вече и ще се заведе дело. Интересно, пък и любопитно, но ще ги гледаме работите, нали?

faktor.bg


image0 (9K)