Архивни свидетелства със знак «СПОВ»

Ленин се чете на чисто (голо) и без страх от грях! Снимка Любослав Молалийски

(строго поверителни, с особена важност)

Информация за срещата със   Сталин, изнесена от   Вълко Червенков на пленум    на ЦК на БКП от 4 август 1949 година

Другари, по решение на ПБ, след като ние получихме съгласие от ЦК на ВКП (б), ние, трима другари — Г. Дамянов, Антон Югов и Вълко Червенков, на 29 юли със специален самолет, из­пратен от ЦК на ВКП (б), заминахме за Москва. Същия ден в 23.30 часа бяхме приети от др. Сталин в неговия кабинет в Кремъл. Присъствуваха освен др. Сталин другарите Маленков, Булганин и Вишински. Ние изложихме нашие въпроси, които бяха подготвени и приети в заседанието на ПБ, по които искахме да получим съвети и указания от др. Сталин. Това бяха главно две групи въпроси; първо, въпросите на партийното и държавно ръководство, в смисъл на организация на работата и свързаните с това размествания и второ, нашите търговски отношения с Югославия. Ние поставихме по-конкретно такива въпроси; да чакаме ли с разместванията в ръководството по партийна и държавна линия до изборите или да ги направим веднага; как да постъпим с осъществяването на практическите изводи от случая с Трайчо Костов; да осъществим ли разделение на Вътрешното министерство и държавна сигурност; за работата на ПБ, на Секретариата, за функциите на Оргбюро, неговото място в общата система на работата ни, за възстановяване на областите — партийни и административни, за необходимостта да имаме няколко души съветски специалисти в областта на вътрешната търговия, ценовата политика, планирането, специално планиране на земеделието, по финансите, при Министерския съвет и ПБ в течение на няколко месеца; за моста на Дунава, по разселването на турците и др. Ние изложихме тези въпроси и получихме по тях пълен отговор и указания. Ние бяхме приети изключително сърдечно. Освен тази среща в кабинета на др. Сталин в Кремъл ние бяхме поканени на другия ден от др. Сталин — по-точно през нощта на другия ден, в неговата вила, гдето присъствуваха освен др. Сталин другарите Ма­ленков, Берия, Микоян, Karaнович и Булганин. Там ние имахме възможност да се консултираме и по други въпроси и да чуем нови съвети и указания на др. Сталин. Ще ви доложа указанията и съветите на др. Сталин и от двете тези наши срещи.
Др. Сталин каза, че не е целесъобразно министър-председателя да бъде едновременно и министър на вън­шните работи. Министър-председателят не бива да ръ­ководи пряко едно или дру го министерство. Той трябва да си запази резерви. Министъра, да речем, трябва да направи разузнаване, да опита някъде почвата, него изпращат, министър може да направи грешка. Затова ми мистър-председателя трябва да има възможност да поправи грешката. Той затова трябва да бъде с развърза ни ръце. Той може да смени министъра. Той не трябва да взема върху себе си непосредствена отговорност за даден ресор. Ние това никога не сме правили, каз ва др. Сталин. Тази лоша привичка съществува във Франция. Ленин беше винаги против това. Не правете това-Решително не го правете.
Никакви основания, каза той, няма за да чакате с освобождаването и на подпредседателите от ръководството на отделни министерства и също така с необходимите промени в Министерския съвет чак до изборите. Тези промени можете да направите веднага. Всички необходими практически изводи във връзка със случая Костов трябва да ги направите. Защо ще чакате изборите? Има ли някакви пречки по конституцията, че непременно трябва да стане след парламентарните избори. Ние му казахме, че такава пречка несъществува:
— Щом не съществува, направето го. Не чакайте. Подгответе тези промени и ги проведете. Разумно отстранявайте, т- е. след разумна подготовка, компрометираните, съмнителните. Трябва да бъ­дат заменени старите и компрометирани специалисти и висши ръководни лица и в това число министри с нови хора от долу. Не търпете и недръжте старите специалисти в търговията. Те не искат да търгуват със съветските хора. Те са привикнали към комисионни, към подаръци. От долу издигайте нови хора. Отнасяйте се с доверие към младите кад­ри. Млади хора растат у вас. Действувайте по-смело. У вас стана, каза др. Сталин, онова, което и ние преживяхме. Мнозина в правителството у нас в 1925 г. бяха шпиони, разобличени после като шпиони, един след друг ги отстранявахме.
По едно време в ГПУ, по-рано ЧЕКА, от всички ръководни дейци комай един Дзерджински беше само честен. Неведнъж в Съвета на народните комисари Ленин оставаше в малцинство. Той дохождаше в ПБ да търси подкрепа и ние го поддържахме. Така че не смятайте, че у вас с Тр.Костов е станало нещо необикновено. Костов очевидно има нещо много да ви разкаже. Трябва да разкаже.
Не бива да делите, да разпокъсвате Вътрешното министерство. Това е неправилно. ПБ трябва да попълните. Не се затваряйте в тесния кръг по подобие на средновековните цехови майстори, които строго са пазили тайната на своето дело. Нека повече другари да се учат да ръководят и растат като партийни и държавни ръководители.
(следва)


image0 (9K)