Арт Фото „Кисьов“ създаде първото студио за ретро снимки в Стара Загора

Пейчо Кисьов е художник и фотограф. Като художник особено много му допадат натюрела и играта на светлината на старите холандски майстори. Като фотограф обича да създава светове, които извеждат поне за малко от ежедневието – напомнят, че мечтите, романтиката, антирутината, са необходими животът на всеки човек да бъде пълноценен, пъстър, удовлетворяващ. Арт Фото „Кисьов“ се „роди“ в Стара Загора на 13 септеври с един страхотен празник в Jazz-а, където се помещава в подземния етаж. Всъщност – с два празника – раждането на студиото и втория рожден ден на уникалния клуб за интересни хора – Jazz-а. И двата ги откри със страхотно изпълнение синът на Пейчо – Пресиян Кисьов.
Г-н Кисьов, защо ретро студио?
– Ретрото (преобразяването) е нещо различно от досадното ежедневие – един друг свят. Винаги ми се е искало да предлагам точно това – други, интересни, живи по различен начин светове, които да допълват този, в който съществуваме.
Първото ни студио, точно преди 20 години, в курорта Албена се казваше „Титаник“. Бе повлияно от едноименния филм. Направихме го като корабче и хората се снимаха в известната поза с разперените ръце на носа… романтика.

pk23_resized
Следващият ни проект се казваше „Театър на мечтите“ точно заради това, че в него човек може да се промени за кратко и да се потопи в един приказен свят, да преживее една мечта и дори да я сбъдне.

Костюмите: женските, мъжките, детските, са уникални – красиви и достоверни за съответната епоха. Откъде се снабдихте с тях?

– Повечето костюми са шити по поръчка и са единични бройки. В началото беше по-трудно, особено с мъжките костюми, за които материалите набавях единствено от чужбина – парче по парче. А преди това дълго ровене, изследване, скициране на мундири от дадена епоха… Следващата крачка бе да открия подходящи оръжия, аксесоари…
Познатите ретроснимки у нас обикновено се правеха с един куфар дрехи – карирани сака и няколко шапки, няколко рокли, но аз исках да има униформи и бални рокли. Скучно ми беше с фракове и сака, и ги включих в реквизита. Един приятел си беше купил сабя от антиквариат, даде ми я за лятото и така се появи първото оръжие към мундирите. Дотогава за дамите с парче плат се имитираше дреха, ние включихме истински рокли с кринолини. И така всичко се промени – бяхме първите…
Коя е Вашата любима епоха?
– Любимата ми епоха е тази на рицарите, но да се открият доспехи е малко по-сложно, или по-точно скъпо. Даже в началото ми бяха направили едни, но се оказаха доста тежки и неудобни за слагане, и отпаднаха.
Не съм се отказал и от друга моя идея свързана с римската епоха, но както казах спънката е в мъжките костюми – ризниците и шлемовете. Не трябва да са бутафорни,а истински. Надявам се да успея в недалечно бъдеще да включа като възможност за изживяване и Рим.
Само ретроснимки ли ще се правят в студиото?
– Не, разбира се. Ретрото е акцент, а не единствена възможност. Има аксесоари за интересни детски снимки, семейни и какви ли не други. Всеки клиент може да получи снимките, които си мечтае да има. Неговата фантазия е не по-малко важна от нашата. Предлагаме и външни снимки, които са особено успешни и добри. Целта е да помогнем на хората да съхранят по най-добрия начин свои красиви мигове и емоции – като въгленчета под пепел, с които да разпалват живота си и да им е уютно дори в „студени“ дни.

Предварително запазване на час за фотосесия

в Арт Фото „Кисьов“: 08888 9 3330

Фейсбук страница: kissioff photography
Адрес на студиото: ул „Юрий Венелин“ 7


image0 (9K)