Армията на Асад си връща територии в Източна Гута

През последните два дни сирийската армия е нанасяла удари по позициите на бунтовниците в Източна Гута в отговор на извършен от тях обстрел на Дамаск и си е върнала контрола над земеделски земи и селища в контролирания от бунтовниците анклав, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

В изявление на армията се добавя, че са убити голям брой бунтовници, които режимът на Башар Асад определя като терористи. Унищожени са техни командни центрове, тунели, укрепления и техника.
Армията подчертава, че операцията е извършена извън организираното от Русия прекратяване на огъня, което продължава от 9 до 14 часа местно време (7 до 12 часа по Гринуич).

Вчера Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) съобщи, че режимът е успял да си върне 10 на сто от територията, контролирана от бунтовниците. Силите на Дамаск завзеха територии в източната и югоизточната част на анклава, припомня „Франс прес“.

[ad id=“236993″]

Смята се, че през последните две седмици в Източна Гута са загинали над 600 мирни граждани, съобщава „Асошиейтед прес“. Хиляди други жители на анклава се крият от постоянните бомбардировки в мазета и подземни убежища.

Очевидци съобщават за влажни и нехигиенични условия в убежищата, където се събират групи от десетки и стотици.


image0 (9K)