Арменци отново ни дават урок по българщина – в Деня на будетилите откриват паметник на Яворов в Двора на кирилицата

На 1 ноември 2017 година в «Дворът на Кирилицата» в старопрестолна Плиска ще бъде тържествено открита „Алея на писателите” на автори от различни народи, творящи на кирилица.

Откриването ще започне с много силно послание – поставяне на паметник на най-лиричния и голям български поет и войвода Пейо Яворов. Бюстът на Яворов е дар от Съюза на арменците в Европа.
[ad id=“255238″]
Yavorov_dvor_kirilicaТук символните послания са изключително много, а духовната връзка между народите на Армения и България с нова сила възражда своето значение. Два мъченически християнски народа, които имат духовна мисия.

Някога именно Яворов успява да прочувства болката на цял народ в стихотворението си «Арменци», с което трогва безчуствения и студен западен свят, който тогава мълчи за страшните престъпления и не вижда трагедията.

В Деня на будителите » Алеята на Писателите» ще бъде открита именно с паметник на Яворов, великият български поет-символист, силен дух, революционер и войвода, а паметникът му е скъп дар и проява на голямо уважение.

[ad id=“226585″]

В люлката на българщината, под открито небе, както подобава на такъв ден и на такъв акт, паметникът на Яворов ще бъде осветен и ще се отслужи тържествен водосвет.
След благослова, ще се положи шепа пръст под паметника на Яворов от родната му къща в Чирпан.

Пред паметника ще прочетат статия, посветена на Яворов, написана през 1936 година от генерал Гарегин Нъжде – командир на арменска Доброволческа рота в Македоно-одринското опълчение и национален герой на Армения.

А пожеланието на Карен Алексанян(арменецът, който създаде „Дворът на кирилицата“) към всички нас звучи повече от силно:

„Гордейте се, че сте българи! Почитайте своите първоучители и просветители и поне малко се опитвайте да приличате на тях.“


image0 (9K)