Армения и Азербайджан подписаха споразумение за Нагорни Карабах, демонстранти нахлуха в парламента в Ереван

Армения, Азербайджан и Русия подписаха мирно споразумение, за да сложат край на военния кофликт за спорния анклав Нагорни Карабах.

Арменският министър-председател Никол Пашинян нарече споразумението „невероятно болезнено както за мен, така и за нашия народ„.

Споразумението бе подписано след шест седмици боеве между Азербайджан и етническите арменци в Нагорни Карабах. Регионът е международно признат като азербайджански, но се управлява от етнически арменци от 1994 година.

Какво е договорено

Мирното споразумение влезе в сила във вторник 01.00 часа местно време (21:00 GMT в понеделник).

Азербайджан ще запази контрол върху регионите от Нагорни Карабах, които превзе по време на конфликта. Армения поема ангажимента да се оттегли от няколко съседни области през следващите няколко седмици.

По време на телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин заяви, че руски миротворци ще патрулират по фронтовите линии. 1 960 военни и стотици бойни машини ще бъдат включени в операцията, съобщи ТАСС.

Турски военни също ще патрулират в Нагорни Карабахв, обяви азерският президент Илхам Алиев. Той заяви, че споразумението е от „историческо значение“ и представлява „капитулация“ на Армения.

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян: „Това не е победа, но няма поражение, докато не се признаете за победен„.

В арменската столица Ереван много хора се събраха, за да протестират срещу споразумението. Те нахлуха в сградите на парламента и правителството с викове „Няма да се откажем!“. При погрома е пострадал председателят на парламента Арарат Мирзоян.

Арменците загубиха територия в Нагорни Карабах, след като през почивните дни азерски сили превзеха вторият най-голям град Шуша, на арменски – Шуши.

Азерските сили признаха, че са свалили погрешка руски военен хеликоптер над Армения, убивайки двама души от екипажа и ранявайки трети.

Не е ясно колко души са загинали по време на конфликта.

Лидерите на етническите арменци в Нагорни Карабах обявиха, че близо 1 200 военни са загинали. Те зопълниха, че са били убити и много цивилни граждани. Азербайджан не съобщава броя на военните си жертви, но твърди, че над 80 цивилни са били убити. Руският президент Путин каза миналия месец, че около 5 000 души са били убити в боевете в Нагорни Карабах.

 

 


image0 (9K)