Арестуваха трима заподозрени за връзки с организацията на Гюлен при опит да влязат у нас с фалшиви документи, криели се между изселници

Трима турци, свързани със сочената за терористична организация FETO, бяха арестувани на граничния пункт „Капъ куле“ малко преди изселническият автобус, в който пътували, да напусне Турция и да влезе на територията на българския ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават одрински журналисти, цитирани от 24rodopi.com.  Близнаците Хасан и Хюсеин Челик и братовчед им Бекир Челик са били издирвани в Турция, за да бъдат разпитани за връзки с организацията на сочения за организатор на опита за държавен преврат Фетхуллах Гюлен.„За да избегнат паспортния контрол на „Капъ куле“, където в компютрите фигурират като особено опасни лица за издирване, тримата положили в паспортите си фалшиви печати за излизане. Те преценили, че автобуса, в който пътували предимно изселници, цари суматоха и проверките на митничари и гранични служители е повърхностна и това ще им позволи да се измъкнат.

Стюардът събрал паспортите на пътуващите за България и ги дал на полицейския служител за обработка. Той открил, че има несъответствие между броя на паспортите и списъка с пътниците. Тримата били разкрити и предадени на полицията. Идеята на бегълците била на последната бариера да покажат фалшивите отметки в паспортите и да влязат в България“, разказаха журналистите, запознати с разследването.

Близнаците са деца на издирвания председател на Управителния съвет на телевизията на Гюлен „Саманйолу Тв“ и член на директорския борд на банката му „Bank Asya“ Али Челик, а Бекир Челик – негов племенник.

Али Челик е успял да избяга в Англия.

блитц.бг


image0 (9K)