Арестуваха лидера на „жълтите жилетки“ в Париж

Тридесетгодишният Ерик Друе, който се наложи като един от лидерите на френското движение на „жълтите жилетки“, е бил задържан снощи близо до парижкия булевард „Шанз-Елизе“ и е в предварителния арест за „организиране на демонстрация без предварително разрешение“, съобщи в. „Фигаро“, позовавайки се на информация от парижката прокуратура, предаде Дарик.

Според полицейски източник водачът на „жълтите жилетки“ е бил задържан на път към Шанз-Елизе, където призовал свои симпатизанти да се съберат.

По-рано Друе, който е шофьор на камион, родом от Мелюн в департамента Сен е Марн, призова във видеоклип, публикуван във Фейсбук, да се предприемат „действия“ на прочутия парижки булевард.

„Довечера няма да правим голяма акция, а ще раздрусаме общественото мнение. Не зная дали ще има кой да дойде с нас на Шанз-Елизе. Всички ще отидем там без жилетки“, каза Друе.

Към 19 ч. снощи няколко десетки души без жилетки се събраха пред закусвалнята на „Макдоналдс“ на Шанз-Елизе, близо до Триумфалната арка, и очакваха Друе, съобщи „Фигаро“, позовавайки се на Франс прес.

Парижката префектура информира, че освен Друе са били задържани и други „жълти жилетки“ за установяване на самоличността им.

На 22 декември Друе беше задържан за организиране на демонстрация на „жълтите жилетки“ и по-късно беше поставен в предварителен арест за „носене на забранено оръжие“ – палка, и за „участие в група, която планирала извършване на насилие и вандализъм“. Тогава Друе беше поставен под полицейски надзор и му беше забранено да носи оръжие, припомня „Фигаро“.


image0 (9K)