Арестуваха крадци на картини на Рубенс и Реноар

В хода на разследването, продължило близо 17 месеца, са задържани петима души

[ad id=“225664″]

Италианската полиция откри картини на Реноар и Рубенс, които бяха откраднати от колекционери в Монца през април миналата година, съобщават италиански медии, цитирани от Канал 3.

Шедьовърът „Светото семейство“ на френския художник от 18 век Пиер-Огюст Реноар и платното „Момичета на тревата“ от белгийския майстор на четката от 15 век Петер Паул Рубенс бяха открити при акция в Торино.

Майор Франческо Провенца, ръководител на звеното за защита на културното наследство към полицията в Монца, заяви, че в момента експерти потвърждават автентичността на платната, преди да бъдат върнати на законните им собственици.

[ad id=“263680″]

Шедьоврите изчезнаха миналата година при дързък обир в галерии в Каляри на остров Сардиния и Арона в Северна Италия. Двама заподозрени, представящи се като израелски бизнесмен с дипломатически имунитет и равин, предложили 26 милиона евро за закупуването на картините преди да ги откраднат. Самата кражда станала в офис под наем в Монца, разположен над офисите на Албанското посолство.

В хода на разследването, продължило близо 17 месеца, са задържани петима души четирима италианци и един хърватски гражданин. Още трима души, осигуряващи логистична подкреп на крадците са идентифицирани, като един от тях е арестуван.

[ad id=“236999″]

Според италианските медии организаторът на схемата за измама е Ненад Йованович, на 44 години, с хърватско гражданство. Той се представил на двамата собственици на галерии под името Самуел Ейбрахам Леви Греъм и успял да ги убеди, че има дипломатически имунитет.

Според италианската полиция, която не даде информация за стойността на картините, платната са били подготвени за препродажба.


image0 (9K)