Арестуваха жена за иглите в ягоди в Австралия

Земеделските стопани бяха принудени да изхвърлят тонове плодове, а супермаркетите извадиха плодовете от продажба.

50-годишна жена е арестувана в Бризбейн във връзка с шевните игли в плодове в Австралия, съобщава БиБиСи.

Полицията съобщава, че арестът е „след сложно … и обширно разследване“. Жената се очаква да бъде обвинена в неделя вечер. Проведено е национално разследване, след като шокирани купувачи за първи път съобщиха за иглите през септември. Получени са над 100 съобщения за игли, открити в ягоди. Земеделските стопани бяха принудени да изхвърлят тонове плодове, а супермаркетите извадиха плодовете от продажба. Първите случаи са от Куинсланд, където човек бе приет в болница със стомашни болки, след като е ял ягоди.

Страхът обзе всеки австралийски град, а по-късно и Нова Зеландия, повишавайки обществената тревога. В отговор, австралийското правителство повиши максималния срок за лишаване от свобода от 10 до 15 години. Министър-председателят Скот Морисън определи поставянето на шевни игли в ягодите с „тероризъм“: „Не е смешно, излагате на риск препитанието на трудолюбивите австралийци и плашите децата“.

В Куинсланд, където производството на ягоди е на стойност 160 млн. долара годишно, местното правителство обеща 1 млн. долара за подкрепа на засегнатите земеделски стопани. За информация, която води до арестуването и осъждането на извършителите, бе предложена награда от 100 000 долара.

http://BNews.bg


image0 (9K)