Арестуваха бившия областен управител на Перник Ирена Соколова и шефа на ВиК Иван Витанов

Бившият областен управител на Перник и депутат от ГЕРБ Ирена Соколова и доскорошният директор на ВиК Перник Иван Витанов са арестувани при специализирана полицейска акция във връзка с водната криза в Перник, e научил Флагман.бг.

Преди минути прокурори и следователи влязоха и в Министерството на околната среда и водите. Не е изключено до края на деня да има още задържани.

„До утрешния ден трябва да бъдат разпитани над 30 души“, добави Гешев. Той отбеляза още, че положението в Перник е трагично заради водния режим. Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен, отбеляза още Гешев.

Гешев за акцията на МВР и ДАНС в Перник и МОСВ: На разпит са над 30 души

„Не съм имал среща с областния управител на Перник, проведох среща с кмета на града. Очакват се сериозни резултати от тази акция“, каза Иван Гешев.

„Подробни изявления ще даде специализираната прокуратура, където ще бъдете запознати с всички подробности на досъдебното производство. На територията на Перник и София се провежда досъдебно производство, свързано с водната криза в Перник. Действията се провеждат от следователи от специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, МВР и КПКОНПИ. В МОСВ се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР, във връзка с разпределената от мен проверка касаеща различните разрешителни режими за боклук внос от Италия “, заяви още главният прокурор.

Главният прокурор отбеляза, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за спецакцията. „Не ми е работа да го уведомявам. Най-вероятно той е запознат“, допълни още Гешев.

Гешев уточни, че акцията на спецслужбите е заради водната криза и затова, че не са предприети необходимите действия за предотвратяване на тази трагедия.

„Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа“, каза още той. „Проверява се дали има източване на язовира в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство“, уточни Иван Гешев.

Междувременно стана ясно, че екоминистърът Нено Димов е привикан в спецпрокуратурата за разпит.

Привикаха eкоминистъра Нено Димов за разпит в спецпрокуратурата

 


image0 (9K)