Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че от TAD Group отказват да съдейства в необходимия обем на МВР.

„По отношение на иззетите в рамките на досъдебното производство магнитни носители, компютри, конфигурации, те вече са под контрола на разследващите – там няма какво да бъде унищожено, но ако има други доказателства, възможно е през това време да бъдат унищожени“, каза вътрешният министър.

Маринов уточни, че информацията, която е изтекла в публичното пространство, не е под юрисдикцията на законите на България.

„Това е въпрос на решение на сайта, на който са качени, но там важат международни закони. Ние, естествено, сме поискали това нещо, друг е въпросът до колко ще се съобразят“, заяви той по повод на възможността информацията да бъде спряна.

20-годишният Кристиян Бойков, който е обвинен за хакерската атака на системата на НАП не е действал сам и е бил само изпълнител, коментира Главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му все още не е ясно кой точно стои зад атаката.

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че Кристян Бойков е единственият извършител на престъплението, в момента имаме достатъчно основание да смятаме, че той не е сам. Имаме достатъчно доказателства да считаме, че той е изпълнителя, но в никакъв случай не е сам. Има и поръчител, има и подбудител“, заяви Цацаров.

Самият Кристиян Бойков твърди, че не е източвал данните от приходната агенция. В същото време по-рано днес от държавното обвинение заявиха, че в един от иззетите от Бойков компютри е открита информация, според която той е разполагал с масив от данни от НАП, по-голям от този, изпратен на медиите, при това дни преди първия имейл, от който става ясно за атаката.

Според прокуратурата няма съмнение, че Бойков е извършил кибератаката, но освен това е възможно и други лица да бъдат обвинени.