Арестуваните полицаи от 4-то РПУ пазарували без пари, рекетирали барове и автокъщи

„Служителите на този сектор, действайки в различни направелния – наргиле барове, автокъщи и магазини – лицата са задържани при получаването на сумата от 2000 лв. Уговорката е била за 2000 евро, но след множество пазарлъци са стигнали до тази сума. Става дума за десетки търговци, които са плащали тази такса спокойствие“, заяви административният ръководител на Софийска прокуратурата Димитър Петров.

„Повдигнати са обвинения за измама и злоупотреба със служебно положение. България се превърна в държавата на подхвърлените пари. На едно от задържаните лица, при проверка с контролно осветление, ръцете му са светнали. Той твърди, че това било от химикалка, а не от пари“, разкри още той, цитиран от Канал 3.

„Структурата и йерархията следва структурата и йерархията на личния състав. Една трета от личния състав от младшите офицери не са се поддали да членуват в групата и да си оцапат ръцете. Събрали сме множество доказателства. Имат лични вещи, часовници и скъпи автомобили за големи суми. Ще проверим имотното им състояние, защото не е ясно все още дали те са купени с тази пари“, допълни заместник-прокурорът в специализираната прокуратура.

Той уточни, че в някои магазини, задържаните са си пазарували без пари. Задържаните не са офицери, а цивилни полицаи. „Имаме данни и в бъдеще към наказателна отговорност ще бъдат подведени и други лица“, изтъкна магистратът.

Членовете на групата са преценявали потенциала на колегите дали се явява надежден сътрудник на групата или се изказва остро срещу корупционни практики. Прокуратурата е сезирана от търговци. Групата е започнала дейността си от началото на 2017 г., стана ясно от думите на държавното обвинение.


image0 (9K)