АППД: Обстановката по река Дунав е критична

Обстановката по Дунав е критична и в близките дни не се очаква промяна. Заради ниските нива в българския участък, а най-вече в германския и унгарския, в горната част на реката е спряло и  корабоплаването.

[ad id=“225664″]

В целия водосборен участък на Дунав е критична. В унгарския и немския участък има дълбочини от 1,40 м, 1, 60 м. Словашкият и австрийският участък от Дунав също са в критично състояние.

В българския все още има по-големи дълбочини, но проблемите за корабите се задълбочават. Затова собствениците на плавателни съдове трябва да се съобразяват с условията и да спазват правилата по реката, а не своеволно да се опитват да преминават през плитки участъци и да създават заплахи за фарватера на Дунав и за корабоплаването, призова изп. директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав в Русе капитан Павлин Цонев.

Заради рекордните високи  температури и сушата в Германия, както и липсата на валежи у нас през последните дни, нивото на реката е спаднало критично в българския участък.

[ad id=“236993″]

В Русе във вторник то бе 49 см, в Оряхово 21 см, в Ново село 64 см. Оголени са и редица пясъчни прагове, като най-опассният е край остров Попина, където дълбочината е достигнала 2,10 м, и в момента картографският кораб на АППД „Вит” търси нов плавателен път. По-добра е ситуацията в драгираните от АППД участъци по реката.

Според кап. Цонев, редица корабособственици не се събразяват с ограниченията по Дунав и съдовете им засядат в пясъка, за да бъдат изтегляни с което създават проблеми по фарватера. В горния участък на реката дъното е каменисто, което води до проблеми по корпуса на кораба при засядане, напомни директорът на АППД.

[ad id=“218001″]

Прогнозата за следващите дни е спадът на нивото на Дунав да продължи и обстановката по реката да продължи да се усложнява, сочат от АППД. Състоянието на плавателния път по реката е критично и корабите трябва да се съобразяват със знаците и ограниченнията за плитчини, настояват от Дунавската агенция.

24chasa.bg


image0 (9K)