АПИ: Не се съмняваме в качеството на магистралите

През 2014-2015 г. Европейската комисия (ЕК) чрез своя лаборатория провери изградените и ремонтираните с европейско финансиране пътни участъци и нямаме съмнение в тяхното качество, заяви пред Нова телевизия инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Инж. Атанасов подчерта, че агенцията се отнася изключително сериозно към постъпилото искане от народните представители от БСП за проверка на пътищата и се подготвя задълбочен отговор. „В нормативната уредба точно и ясно е регламентирано кой, как и по какъв начин може да извършва проверки по републиканската пътна мрежа“, каза инж. Атанасов и подчерта, че ЕК чрез ангажирана от нея европейска лаборатория вече е извършила много професионално изследване.

„Проверени са не само процедурите, но са взети ядки от магистралите и със специализирана машина с падаща тежест е измерена носимоспособността на пътищата. Докладът е много подробен и изпълняваме всички препоръки, така че съмнения по качеството на извършваното строителство и ремонтите нямам“, категоричен е инж. Атанасов.

Относно преминаването от 1 януари 2019 г. от хартиена към електронната винетка при ползването на републиканската мрежа инж. Атанасов подчерта, че цените на винетките не се променят и ще бъдат същите както и през тази година. Шофьорите на леки автомобили, които по-рядко ползват пътната мрежа или нямат възможност да купят годишна или месечна винетка, ще могат да ползват уикенд винетка за почивните дни, която ще струва 10 лв.

„С въвеждането на електронната система ще се засили и контрола“, подчерта инж. Атанасов и обясни, че на неизрядните шофьори ще им бъде дадена възможност да платят компенсаторна такса, а ако не го направят, следващите стъпки са глоба и недопускане до технически преглед на автомобила. Инж. Атанаов съобщи още, че заради по-добрия контрол приходите от винетки сега са с 26 млн. лв. повече от миналата година.


image0 (9K)