Апашите, ударили благоевградската митница, се минали жестоко

Две найлонови чанти с накити, евро, долари, много германски марки и драхми задигнали крадците, щурмували в събота през нощта митница Благоевград, пишe struma.com.

Обирджиите, разполагащи по всяка вероятност с информация от бивш или настоящ митничар, очаквали, че в касата ще намерят милиони, събирани от административни митнически акции. Те обаче май ще се окажат силно разочаровани в намеренията си да станат милионери за една нощ.

Двете чанти с накити не са само сребро, а голяма част от тях са ментета, задържани при внос от Македония преди над 10 години, когато вървеше афера с накити- менте. Част от парите в касата са събирани от края на 90-те години и вече са извън употреба.

Според първоначалната информация парите, които могат да служат на крадците, са няколко десетки хиляди левове, в долари и евро, останалите са излезлите от употреба марки и драхми. Точната сума ще стане ясна след няколко дни, когато се направи ревизия на старите актове. В никой случай не става въпрос за милиони или половин милион, разкриха запознати.

Станаха ясни и още подробности. Няколко пъти СОТ-а на експолицейския шеф Христо Величков е подавал сигнал към живите охранители от „Скорпио“, че сотът се е задействал и нещо става. Охраната обаче не е реагирала. Интересно е, че накитите и парите са били в каса, която е рязана с ъглошлайф, който създава страшен шум. Как не са чули охранителите, това е въпросът.

Крадците явно са тръгнали да ограбят касата, тъй като са минали през оръжейницата на митницата, но не са пипнали оръжията. Взели са торбите с накитите, от тежестта найлоновите торби се скъсали ,което обяснява и разпилените по двора бижута. Находката на крадците са веществени доказателства по административни митнически актове от края на 90-те години.

Факт е, че крадците са разполагали с информация от вътре, затова всички служители, които са имали достъп до помещението и информация за местонахождението на касата, ще бъдат призовани за разпит.

blitz.bg


image0 (9K)