Апартаментите, които Цветанов заменил за новия, са препродадени на бивш негов подчинен

Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за нов, веднага са били препродадени от фирма „Артекс“ на бившия подчинен на Цветанов Симеон Велков. Това съобщи „Свобода Европа“ в продължение за имотната сделка. Велков е бил IT специалист в предизборния щаб на партията, който се оглавява от Цветанов.

Симеон Велков и съпругата му Ива са придобили двата имота на улица „Елемаг“ на същата дата – 12 юни 2018 г., когато Цветанов ги разменя с „Артекс“ за новия имот. За тях семейната двойка плаща 470 хил. лева. Срещу сумата те получават 190 кв. м жилищна площ и две паркоместа.

„Свободна Европа“ коментира, че според документите за продажбата излиза, че семейство Велкови са придобили имоти, които са с около 100 хил. лева по-скъпи от новия апартамент на Цветанови.

Сметките

Размяната и стойността на имотите се коментира от вчера след публикацията на медиата. Според документите, на които „Свободна Европа“ се позовава, данъчната оценка на новия имот, придобит от Цветанов и по която е извършена замяната, е 386 654 лева. Това дава и цитираната разлика със стойността, платена от семейство Велкови.

„Свободна Европа“ изчислява още, че новото недвижимо имущество е общо 315 кв.м. (като в него освен апартамента от 240 кв.м. влизат двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта). Така те пресмятат, че цената на квадрат излиза 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на „Артекс“ се продават на цени над 2400 – 3000 евро.

За новия имот Цветанов приписва на „Артекс“ два от своите апартаменти (190 кв.), две паркоместа и доплаща 100 хил. лева. Вчера той коментира пред медии, че при замяната е доплатил само за разликата от 39 кв.м. и това е 2564 лева на кв.м.

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че при сделката са спазени принципите на правото и „всичко е толкова прозрачно“. Той обясни, че доплащането е направено с комбинация от кредит и спестявания и че със съпругата му в момента имат само два апартамента собственост.

Кой е Симеон Велков

Пред „Свободна Европа“ от ГЕРБ са заявили, че Симеон Велков не работи за ГЕРБ от около две години и половина. Според медиата той е работил с Цветанов в предизборния щаб на партията (в профила му в LinkedIn се е представил като e-campaigner към ГЕРБ), а след това е станал служител в „Ръководство въздушно движение“ (РВД).

Новият апартамент на бившия вътрешен министър е разположен на последния шести етаж, в сграда на име „Летера“, получила наградата „Сграда на годината“ през 2017 г. Имотът има преддверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта според нотариалния акт също е собственост на Цветанови, писа вчера „Свободна Европа“.


image0 (9K)