Антон Хекимян като попарен – нямало да получава пенсия!

Темата, че пенсионната ни система е пред фалит, за което вече ви информирахме, набира огромна скорост и експертите не се скъпят да коментират и да дават съвети как да избегнем краха.

[ad id=“225664″]

Темата с дефицита в НОИ коментираха в студиото на bTV Мика Зайкова от КТ „Подкрепа“ и Георги Вулджиев – главен икономист в Експертен клуб за икономика и политика. Водещият Антон Хекимян живо се поинтересува дали ще получава пенсия, когато стигне до съответната възраст. „На колко години сте?“, попита водещият Вулджиев. „На 23“. „Аз съм на 33, 10 години разлика. Кажете сега, ще има ли пари за пенсии за нас?“, поинтересува се Хекимян.

„Най-вероятно няма, защото в бюджета на НОИ няма да има достатъчно средства“, отговори икономистът. Той посочи дупката в пенсионния фонд и изтъкна, че тя ще се увеличава с годините.

„Предлагаме да се приватизира изцяло системата. Да се натрупват всички вноски в индивидуални сметки“, каза Вулджиев. „Хората в момента нямат избор. Те могат да си вложат парите в ограничен брой фондове, които не се управляват добре“, допълни той. „От 2000 година ние се упражняваме върху бъларската пенсионна система. Всяка година променяме осигурителните вноски“, заяви от своя страна Мика Зайкова.

[ad id=“263680″]

Според нея предложението на Вулджиев е приложимо, но опасно. Във фонд „Пенсии“ в НОИ, от друга страна, работи принципът за солидарност, което е важно, защото не се знае колко дълго ще живее осигуряващото се лице. „Има две опасности – да живееш дълго и да не стигнат парите. По-голямата опасност е този, който ти управлява парите, да ги пропилее. А ние живеем в България“, изтъкна Зайкова. Тя смята, че трябва да се намери някакъв балансиран вариант между преду предложенията на икономистите, защото да има само частни фондове, е рисково. „Да, но в единия случай има риск, а в другия случай гарантирано има дупка в бюджета на НОИ и тя ще си нараства“, обобщи останалият без пенсия Хекимян.

http://BNews.bg


image0 (9K)