Антоанета Барес: Целта ни е през тази година инвестициите в НКИЗ да достигнат един милиард

Антоанета Барес пред Радио Фокус: Целта ни е през тази година инвестициите в НКИЗ да достигнат един милиард

Целта на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД за 2019 г. е гарантираните инвестиции в държавните индустриални зони да достигнат един милиард лева. До момента равносметката, за инвеститори с договори или в преговори, е над 820 млн. лв. Това посочи изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес в интервю за предаването „Това е България“ на Радио Фокус.

Тя обясни, че с инвестициите в индустриалните зони до момента е гарантирано откриването на повече от 3000 преки работни места, като косвените около реализацията на инвестиционните проекти са много повече.

На въпрос какви са ефектите от индустриалните зони върху икономиката и бизнеса в България Барес обясни, че реално работата на компанията се отразява по много начини.

„От една страна фирмите, които инвестират, разширяват бизнеса си, т.е. те работят повече, наемат повече хора, плащат повече заплати, осигуровки, данъци, плащат данък печалба – обясни тя. – Така че многослойно е отражението на инвестициите и то се проявява във всички аспекти на икономиката и на финансите на страната и на общините, в които се намират съответните зони.“

На 6 февруари НКИЗ ЕАД организира кръгла маса с университети, професионални гимназии и инвеститори от индустриалните зони, за да улесни общуването между двете страни в осигуряването на кадри.

„Целта на тази кръгла маса е да се доближат очакванията и нуждите на двете страни – учебните заведения и бизнеса, – за да може да общуват по-пряко – обясни Антоанета Барес. – Какво търси бизнесът, от какво има нужда, какъв вид кадри търси, колко образовани, колко добре обучени в съответните специалности, с какви стажове може да привлече студентите, за да се доусъвършенстват, както и какво могат да предложат университетите, какви специалности имат, как могат да адаптират програмите си съобразно търсенето на бизнеса.“

Барес уточни, че целта на компанията е активният диалог да подпомогне работата и на двете страни, тъй като тя се явява естествен посредник между тях.

„Работим с университетите от години, а инвеститорите са в крайна сметка инвеститори в нашите индустриални зони и ние искаме те да се чувстват добре. Освен да развиват те своите проекти, но и да ги разширяват, за да наемат все повече кадри, да наемат стажанти, децата на България да избират да учат в България, да избират да се върнат да работят в България дори и да учат в чужбина. Смятаме, че тази кръгла маса ще даде началото на поредица от събития и срещи и възможност наистина за пряк контакт между двете страни.“


image0 (9K)