Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Правим всичко възможно да създадем благоприятни условия за бизнеса

Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ:„Последната година беше силна за нас. В момента в държавните индустриални зони има ситуиран бизнес и инвестиции за повече от 600 милиона лева.“, това казва в интервю за Агенция Фокус Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД

НКИЗ има шест зони в развитие, като приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище. Там договорените инвестиции са близо 530 млн. лв. като се реализират се 32 проекта.

Гарантираните работни места над 1500, става ясно от интервюто. „В Индустриален и логистичен парк Бургас –общият размер на гарантираните вложения е 73 млн. лв. и се осъществяват 35 инвестиционни проекта при осигурени 726 работни места. Когато зоната в Бургас започне да работи в пълния си капацитет, ще бъдат открити около 1000 работни места. Зоната ни в Русе също се развива добре – там работят около 300 човека и оперират 50 фирми“, казва г-жа Барес.
По думите и за инвеститорите най-важна е локацията и инфраструктурата на съответната зона.“ Имаме зони, като тези в Бургас и Варна, които са разположени на Черно море. Нашите паркове в Русе и Видин също са предпочитани, тъй като имат излаз на река Дунав. Приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище“, категорична е г-жа Барес. Тя отбелязва, че за изграждане на нови индустриални зони се работи във Варна, Симитли, Ловеч, Горна Оряховица и други. „По принцип във всички общини в България можем да правим ад хок проекти. Тоест ние съдействаме за намиране на инвеститори. Например през август подписахме меморандум за сътрудничество с община Сливен. Помагаме и на Враца, Стара Загора“, отбелязва изпълнителният директор на НКИЗ.
Антоанета Барес набляга и на инициативата Fast Tracking Success, която компанията ще продължава да развива и през 2020 година. „Това е една програма, която стартира през 2017 г. по моя идея. Проектът е насочен към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони на НКИЗ. Чрез тази програма се стремим да се справим с младежката безработица. И да създадем благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони“, разказва Антоанета Барес. Чрез този проект тя се надява да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства, а именно недостига на качествени специалисти. През изминалата година над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище, става ясно от интервюто пред Агенция Фокус. „Надяваме се и през 2020 г. тази тенденция да продължи“, категорична е тя. И дава добър пример от зоната на НКИЗ в град Русе. „Фирма, която развива дейност в зоната ни в Русе от 2004 г., има доста сериозни връзки с Русенския университет.

12 студенти от него вече работят в дружеството. Тя работи и със студенти, които не са завършили. Дори има съвместно с тях завършени продукти, които предлага и продава. И които са изцяло конструирани от инженери от русенския университет. Например те са направили 80-тонен самоходен кран, който успешно се продава. В началото на 2019 г. годината имаха поръчки за 10 такива крана“, споделя г-жа Барес. Тя е уверена, че младите хора, които са конструирали крана никога няма да заминат за чужбина.


image0 (9K)