„Антикорупция“ подхваща сделката за Пловдивския панаир

Институцията, ръководена от Пламен Георгиев, ще разследва как имотът се оказа в ръцете на бизнесмена Георги Гергов

[ad id=“225664″]

Новият антикорупционен орган подхваща сделката за Пловдивския панаир, е съобщил пред Епицентър.бг депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Парламентарната комисия за борба с корупцията е сезирала Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за сагата с приватизацията на Панаира, който в крайна сметка се оказа в ръцете на бизнесмена Георги Гергов, който е и член на Националния съвет на БСП.

[ad id=“263680″]

Гърневски припомни, че сигналът в парламентарната Комисия за борба с корупция е постъпил през 2016 г., когато е било решено новият Антикорупционен орган да се заеме с разследването продажбата на Пловдивския панаир.

[ad id=“236993″]

Кой продаде Международен панаир – Пловдив

Сайтът „Агропловдив“ описва подробно сагата с продажбата по времето на правителството на Сергей Станишев.

Георги Гергов

Парламентарната комисия за борба с корупцията е сезирала Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за сагата с приватизацията на Панаира, който в крайна сметка се оказа в ръцете на бизнесмена Георги Гергов, член на ръководството на БСП.

„С решение №773 от 10 ноември 2006 г. правителството на Сергей Станишев приема Стратегия за преструктуриране на панаира и дава ход на процедурата чрез увеличаване на капитала. На 4 декември 2006 г. Гергов внася искане към Пловдивски окръжен съд с председател Сотир Цацаров за назначаване на три вещи лица по негов избор (Гиздаков, Хаджиев, Ранделов) за оценяване на неговите имоти (хотел „Санкт Петербург“, ресторант „Пълдин“ и други) като апорт в капитала на „Пълдин туринвест“ за участие в „Международен панаир – Пловдив“.

[ad id=“236999″]

На 7 декември 2006 г. Пловдивският окръжен съд (ПОС) възлага на точно тези три вещи лица оценка на това имущество и им определя за това срок от 1 работен ден. Те, разбира се, се справят с уникално късия срок и в рамките на деня оценяват имотите на стойност 67 765 100 лева. Само преди няколко години тези имоти са закупени от държавата за няколко милиона лева.

Гергов е толкова сигурен в тяхната експедитивност, че още същия ден – петък, внася дължимите такси за извършената експертиза, които се плащат след свършена работа, приета от съда. Занижената оценка на активите на панаира (около 3 – 4 пъти) и завишената оценка на апорта (поне 10 пъти) довежда до придобиване на половината панаир без да се даде и един лев. С тази схема тази сделка се нарежда в топ 5 на най-скандалните приватизационни сделки на прехода.

[ad id=“237001″]

На 11 декември 2006 г. ПОС приема оценката на вещите лица без забележки. Уникалното тук е, че протоколите на вещите лица са внесени на същата дата, в която съдът е свикал заседание. Това означава, че съдът е знаел, че вещите лица ще си свършат работата за един работен ден предварително.

В същия ден заседава и Съвета на директорите на хотел „Санкт Петербург“АД, в който участват съпругата на Гергов – Величка Гергова и сестрата на Гергов – Христина Колева. Без да знаят решението на ПОС, който заседава по-късно, те приемат неговото решение и дават съгласие за апортиране на хотела в дружеството „Пълдин туринвест“АД. На следващия ден (12.12.2006 г. – 50-ия рожден ден на Гергов), заседава и Съвета на директорите на „Пълдин туринвест“АД, който също потвърждава апорта.

[ad id=“238430″]

Същата седмица заседава и съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ с председател Корнелия Нинова (зам.-министър), в който се взимат три важни решения: Изменя се уставът на дружеството, като всички решения, изискващи квалифицирано мнозинство от 2/3 се заменят с обикновено мнозинство от 1/2; увеличава се капитала на дружеството на 126 150 000 лв., въпреки че има три оценки на активите на панаира, от които най-голямата е над 400 000 000 лв.; приема се апорт от 64 810 400 лв., които са точно 49% от новия капитал.

На 18 декември 2006 г. министър Румен Овчаров светкавично разглежда всички обстоятелства и взема Решение РД-21-325/18.12.2006 г. като принципал и собственик на капитала и приема увеличението на капитала с апорта на частната фирма. На следващия ден изпълнителният директор на панаира Йордан Радев (по същото време съпругата му Нина Радева е зам.-министър на Овчаров) внася искане в ПОС за пререгистрация при новите обстоятелства. ПОС реагира светкавично и на 21.12.2006 г. узаконява сделката с Решение 8263/21.12.2006 г.

На 8 януари 2007 г. Съветът на директорите на Панаира избира за изпълнителен директор „ЦУМ“АД-София с представител Георги Тодоров Гергов. Чудесен подарък на на фамилията Гергови, сътворен от държавата и съда в рамките на две седмици!

Оценката на Международния панаир, преди сделката с него, е наистина 126 150 000 лева, а непаричната вноска на Пълдин туринвест е изчислена на 64 810 400 лева. Те обаче не са в съотношение 51 към 49%, а 66.03% за държавата и 33.94% за Пълдин туринвест. Прави се преизчисление, според което държавата притежава 28 463 162 акции, а общинско-частното дружество държи 14 623 671 акции.

[ad id=“218001″]

Решението на правителството, начело със Сергей Станишев, взето на 10 ноември 2006 г., обаче дава възможност на Пълдин туринвест в срок до 30 юни 2007 г. да придобие до 48% от панаира като направи апорти или внесе необходимите пари. Любопитното в това решение на МС е, че в него се казва, че делът на държавата в Международен панаир – Пловдив не може да бъде намаляван под 51%. А това не беше спазено, тъй като към този момент „Пълдин туринвест“, притежава над 50% и е мажоритарен собственик.

[ad id=“263680″]

Трите вещи лица, които толкова бързо правят оценките на имотите, с които Пълдин туринвест става съдружник в панаира, са били ангажирани с тази задача още през май от кмета Иван Чомаков. По това време се е създавало общинско-частното дружество и е трябвало да се знае общината с колко имота и на каква стойност участват в него. Същото се отнася и за участието на имотите на Георги Гергов, които са апортирани в „Пълдин туринвест“.


image0 (9K)