Антикорупционната комисия не откри нарушения в бизнеса на Пеевски

Антикорупционната комисия не е открила никакви нарушения при проверките на два сигнала срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Това стана известно на брифинг за отчет на комисията, съобщава „Дневник“.

[ad id=“225664″]

От думите на председателя й Пламен Георгиев стана известно, че Пеевски е „един от най-проверяваните и най-чисти хора в държавата и че е един от най-големите данъкоплатци“.

„По единия сигнал, който стигна до комисията, след като беше пратен там от Народно събрание, комисията е установила, че с внасянето на промените в медийния закон, Пеевски не преследва личен интерес, тъй като законът има за цел оповестяване на публична информация – каква е собствеността на медиите. Тази информация е от обществен интерес и депутатът нямал лична цел за облага“, обясни Георгиев.

[ad id=“263680″]

„Проектът не може да доведе до привилегировано положение за която и да е медия и който и да е собственик“, е част още от изводите в решението на комисията.

В началото на февруари Пеевски и колегите му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Най-общо проектът предвижда всички медии – не само печатните, както е сега по закон, а и радиостанциите, телевизиите, сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им, но предлаганите изменения не са свързани само със собствеността на медиите.

[ad id=“238430″]

Седмица след като законопроектът бе внесен в парламента, политическа партия „Да, България“ изпрати до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание сигнал срещу народния представител. Комисията обаче не разгледа казуса по същество, а поиска становище от правната дирекция на Народното събрание. Там постъпи и искане от Пеевски да каже дали той е в конфликт на интереси, като прави предложения за изменения в медиен закон, а същевременно е издател на медии. Дирекцията отказа да се занимава с казуса и питането беше препратено до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

[ad id=“218548″]

По втория сигнал на гражданско сдружение „Боец“ за съмнения за извършени престъпления като незаконно придобито имущество и активи, неизпълнени служебни задължения и корупция, комисията е установила, че срещу Пеевски е имало 5 прокурорски проверки и едно образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Всички те са приключили с отказ да се образува разследване, а образуваното разследване е било прекратено.

[ad id=“236993″]

Проверката е показала още, че от 1 януари 2013 до 31 декември 2017 г. без прекъсване са правени данъчни ревизии на Пеевски и всички са показали, че няма липси и недостиг на парични средства. Комисията дори е „проверила“ дейността на НАП и е изисквала от депутата всички документи за доходите му, но те съвпадали с ревизионните актове.


image0 (9K)