Анкара e готова за офанзива в Северна Сирия

Държавният глава се надява по границата със Сирия да бъде създадена зона под изключителен турски контрол, от която да бъдат прогонени кюрдските войски

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия, ако до края на септември там не бъде установена зона за сигурност, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Фокус“.

„Приключихме всички подготовки по границата (със Сирия)“, цитира изданието думите на Ердоган, изречени преди отпътуването му за Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН. В същото време турският президент подчерта, че не иска конфронтация със САЩ в региона.

Турция и САЩ се договориха в началото на август да създадат зона за сигурност в Северна Сирия. Тя трябва да бъде установена до края на септември. В противен случай Турция е готова за военното настъпление.

Анкара обвинява Вашингтон в липса на ангажираност при прилагането на достигнатите договорености. Двете държави обаче вече започнаха съвместни патрули в региона, припомня вестникът.

Ердоган се надява по границата със Сирия да бъде създадена зона под изключителен турски контрол, от която да бъдат прогонени кюрдските войски. В момента зоната се контролира от кюрдската милиция YPG, която се смята от Анкара за терористична организация. За САЩ обаче тя е важен партньор в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“.

В петък бе разпространена информация, че Турция вече е подготвила десетки лекари в граничната зона със Сирия. Те ще предоставят „медицински услуги“ като част от планираната трансгранична военна операция на турските въоръжени сили в Сирия.


image0 (9K)