Анестезиолози нанесоха жесток удар по Мутафчийски: Некомпетентен сте, не дезинформирайте народа!

Български анестезиолози отправиха чрез открито писмо молба до председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски да се изви за дезинформацията, която се разпространява относно тяхната работа в реанимациите. Писмото е подписано от д-р Богдан Руйчев.

Ето какво се казва в него:

Открито писмо на българските анестезиолози до ген. Венцислав Мутафчийски и Национален оперативен щаб НОЩ

Г-н Генерал,

При цялото ни уважение към Вас и личното Ви мъжество, както и към дейността на НОЩ в тези трудни времена, ние, спонтанна група български анестезиолози обединени професионално във Фейсбук, Ви молим да признаете своята грешка и да се извинете не толкова на нас, колкото на широката българска общественост за получилата се дезинформация. Колкото и широки да са пълномощията на НОЩ, /макар че не знаем някой някъде да ги е формулирал писмено?!/ те обхващат контрола и управлението на противо епидемичните мерки в страната. В никакъв случай това не означава да се обсъждат в медиите и на брифинги такива сложни и специфични проблеми като дихателна реанимация, интубация, включване на командно дишане и прочие експертни процедури! Още повече по начин, който в индивидуалното съзнание на милиони остават непонятни откъслеци със силно негативно съдържание като „интубация, увреда, смърт“!

Смеем да попитаме кой Реаниматор Ви даде такава експертна идея?!

Има ли в НОЩ поне един анестезиолог-реаниматор?!

За нещастие г-н Генерал, в същият момент Председателят на Дружеството на Анестезиолозите в България е с по-нисък чин, а също така Ваш подчинен в субординацията на ВМА и не е удобно да настояваме той да Ви възрази. Така България се озова в извънредно положение и криза, без всякаква Анестезиологична експертиза в органите на Властта! И вместо да се обърне внимание на Германският опит, например, борбата с Ковид 19 да се изнесе далеч преди болничната помощ, което обяснява добрите резултати там, у нас от няколко дена на брифингите се обсъждат МЕДИЦИНСКИ НЕДИСКУТИРАНИ нововъведения „за ранна или късна интубация“?!

Г-н Генерал, тази материя е непонятна за 90% от медиците по света! Съзнавате ли, че с това прекрачихте нивото на своята некомпетентност?! Заявявам Ви това ясно от позицията на своя 40 годишен опит като анестезиолог и реаниматор!!! Нали не си представяте, че ако слушам 3-4 часа обяснения по транспантология ще започна да Ви давам съвети как да оперирате черен дроб?! Искате ли да Ви кажа, че когато един анестезиолог-реаниматор трябва да отнеме съзнанието на даден човек за да го включи на апаратно дишане, той поема контрола над всички негови жизнени функции и заедно с това отговорността за решението си и успешният му резултат! Донякъде е същото като да обявиш Извънредно положение в една Страна и да поемеш контрола над обществото, икономиката и Държавата й. Само че при нас отговорността е ЛИЧНА!

Не давайте илюзии на журналисти и обикновени хорица, че могат да разсъждават по такива сложни въпроси!Спазвайте правилото ПЪРВО ДА НЕ ВРЕДИМ! Не забравяйте, че един ден ако се върнете към операционната, преди всичко един анестезиолог ще трябва да ИНТУБИРА Вашият пациент. Трябва ли пациентът да примира от страх при тази дума?!

Между другото четох някъде, че докато оперирате не обичате да говорите. От уважение към работата, която вършите! Адмирации! Защо не приложите част от това правило и когато оперирате общественото съзнание на брифингите?!

Желаем Ви искрено успех до пълната победа на Ковид 19!

Д-р Богдан Руйчев, бивш главен асистент в КАРИЛ „Майчин дом“, ВМИ София

BNews.bg


image0 (9K)