Ангина, безсъние язва, диабет и астма – вижте кое е общото между тях

Неуспешно се лекувате от язва на стомаха? Но не се ли „изяждате”прекалено често от яд? Измъчва ви болка във врата? Не се ли чувствате така сякаш са ви сложили ярем на врата? Болки в гърба? Може би сте обременени с прекалено голямата тежест?
Още бащата на медицината – Хипократ, е вярвал в единството на организма и е търсил не само симптомите на болестта, но и причинителите й. Отдавна специалистите са доказали връзката между психическото състояние и страданието на тялото.

Корените на неразположенията изучава Психосоматиката (psyche – душата, soma – тяло) – наука, която изследва влиянието на психологическите фактори върху физическото заболяване.

Бронхиалната астма възниква при попадане на алергени в дихателните пътища, може и да е причинена от инфекция. Често обаче от нея страдат хора, които не намират отдушник и живеят в подтискаща атмосфера, без да могат да „поемат глътка въздух”.

Тези, които ни „спират кислорода” могат да са ужасните колеги или роднини, които ни подтискат.

Язва на стомаха може да предизвика тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол, неправилното хранене, генетична предразположеност, високата концентрация на солна киселина в стомаха, както и агресивна бактерия с хубавото име Helicobacter Pylori.

Оказва се обаче, че не всички пациенти с подобна диагноза са жертва на тези фактори. Повечето просто живеят в изключителен стрес и имат своите особености на характера. Психолозите са склонни да вярват, че язва на стомаха се среща при хора, които са загрижени, уязвими, несигурни, а в същото време имат извънредно високи изисквания към себе си и са много отговорни. Те винаги са недоволни, склонни към самобичуване. За такива хора има и медицински афоризъм: „Причината за язвата не е това, което ядете, а това, което ви яде.“

Болки в гърба се случват при нараняване, и физическо претоварване, работа в неудобна поза и хипотермия … и емоционално преживяване на хора, поели твърде тежък кръст.

Диабетът, от гледна точка на Психосоматиката, не е в следствие на сладък живот. Точно обратното – това заболяване, според психолозите, се провокира конфликти от семейството, продължителен стрес и обида. Най-често се забелязва незадоволена потребност от обич и нежност.

Виенето на свят може да бъде нещо обичайно проявление на морска болест или симптом на различни заболявания, в това число – на доста сериозни. Ако лекарите обаче не намират нищо тревожно в организма ви, замислете си!

Може би си житейски обстоятелства през последните години са такива, че сте принудени да се въртите като хамстер в колело и заради това главата се върти.

Косопадът може да е в резултат на генетична предразположеност и хормонални нарушения, но и на стрес. Често ние започваме да губим косата си след тежки преживявания или нервен шок. Това може да бъде загубата на любим човек, раздяла с любими хора, финансов колапс.

Невралгия на тройния нерв причинява болка, сравнима с малцина други. Толкова е внезапна и мъчителна, а се оказва, че е обяснима дори от психосоматиката.

В стремежа си да произведем добро впечатление, си слагаме маски, залепяме усмивки и мускулите на лицето са непрекъснато в напрежение. Оказва се, че вечната ни въздържаност и позитивност са вредни за здравето!

Абцесът не е само за стоматолг, а и знак да престанем да сдържаме обидите и да търпим пренебрежение.

Ангината може да се дължи на коварен вирус или инфекция, но и на страх да изразим емоцията си, дори и негативна да е.

Стряскащото повишаване на апетита говори за нуждата ни от закрила. Тялото трупа, за да ни опази от това, което плаши душата.

Безсънието се дължи на разяждащата ни вина и страх.

Тривиалните гъбички може да се дължат на околната среда, но и на неспособността да се отървеш от миналото. То те влудява, тормози, руши, но сте се хванали за него като за патерица.

Споделете това с приятелите си, особено с тези, които имат чести, необясними оплаквания!

Източник: Жена на върха


image0 (9K)